Ξηροφθαλμία: Πολλές αιτίες… μία λύση.
Πέτρος Κασαρτζιάν, φαρμακοποιός

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα μάτια θεωρούνται από τα πολυτιμότερα όργανα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος και διόλου τυχαία η λαϊκή ρήση «Φύλαγέ το σαν τα μάτια σου», καθώς και πολλές άλλες λαϊκές θυμοσοφίες και παροιμίες που εξυμνούν τα μάτια με όλα τα σχήματα σε όλες τις αποχρώσεις.

Το χρώμα των ματιών, εικαστική μοναδικότητα, η διερεύνηση της ίριδας, επιστημονικό τεκμήριο και διαβατήριο (ιριδιολογία), το δε βλέμμα χαρακτηριστικό στοιχείο ψυχολογικής διερεύνησης.

 

Ψυχολογικής διερεύνησης.

Χρήσιμα για να κοιτάζουμε και να «βλέπουμε», απαραίτητα διά την τέρψη εικόνων,παράθυρα της ψυχής γι’ αυτούς που μας βλέπουν, πρόσβαση για μας στην όραση, μιααπό τις πιο σημαντικές αισθήσεις.

Για τον θεραπευτή, η κατάστασή τους (ερεθισμός, οίδημα, μυδρίαση, ξηρότητα) αποτελεί εργαλείο διαγνωστικής και θεραπευτικής αξιολόγησης.

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ – MEDICAL DEVICE

Όπως όλα τα όργανα έτσι και μάτια θέλουν τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, και μάλιστα καθημερινά, έχοντας υπόψη ότι είναι απαραίτητη η προφύλαξη των ματιών μας όχι μόνον από «ξένα σώματα» και αλλεργιογόνα αλλά και από την ξηρότητα.

Η ενυδάτωση του αμφιβληστροειδούς γίνεται πρωτογενώς με την έκκριση δακρύων και συντηρείται με το βλεφάρισμα των ματιών. Για τη διαφύλαξη της σωστής οφθαλμικής λειτουργίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εφύγρανση και «λίπανση» των ματιών, γι’ αυτό και η ξηροφθαλμία είναι ενοχλητική και οι συνέπειές της επικίνδυνες.

Όσον αφορά την ξηροφθαλμία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και μπορεί να οφείλεται σε:

 

– Κλιματικές συνθήκες (κλιματιστικά, αέρας, ζέστη, θερμός αέρας)

– Φάρμακα που προκαλούν ξηροφθαλμία (Ισοτρετινοΐνη, αντισυλληπτικά κ.λπ.)

– Ιδιοπαθή ξηρότητα οφθαλμών

– Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών

– Μετεγχειρητική περίοδο (Lasik κ.λπ.)

– Χρήση φακών επαφής

 

Υπάρχουν αρκετές λύσεις στον χώρο του φαρμακείου που διατείνονται ότι έχουν δράση στην ξηροφθαλμία και συνήθως αποτελούνται από ισότονα διαλύματα «τεχνητών δακρύων», με ή χωρίς πρόσθετες ουσίες, σε φιαλίδιο ή σε μονοδόσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα παραπάνω προϊόντα είναι αφενός η γνωστή δυσκολία εφαρμογής, που μπορεί να φτάσει και σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, αφετέρου η αναγκαία συνεχιζόμενη ανατροφοδότηση με υδατικά διαλύματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα καινοτόμο προϊόν, το πρώτο και μοναδικό λιποσωμιακό σπρέι με βιταμίνεςΑ & Ε, το οποίο ψεκάζεται απευθείας στο μάτι. Το TEARS AGAIN λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά, αποκαθιστώντας την υδρολιπιδική στοιβάδα μέσω δημιουργίας προστατευτικού φιλμ, το οποίο εμποδίζει την ξηροφθαλμία. Η νέα αυτή θεραπεία με λιποσώματα είναι σαφώς ανώτερη από τη συμβατική με τεχνητά δάκρυα για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Το TEARS AGAIN τρέφει τον κερατοειδή χιτώνα με οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά και χτίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του ματιού.

Κλινικές μελέτες τεκμηριώνουν τη δράση του ακόμη και στη μετεγχειρητική φροντίδα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι όλων των αγωγών, και έχει ψηφιστεί ως πρώτο προϊόν σε προτίμηση των φαρμακοποιών στη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιταλία.

Έχει τεκμηριωμένη δράση κατά της ξηροφθαλμίας κάθε αιτιολογίας, στους χρήστες φακών επαφής, ενώ, επιπροσθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με το μακιγιάζ, αφήνοντάς το ανεπηρέαστο.

Είναι το μόνο που ψεκάζεται με ασφάλεια στο μάτι και μπορεί να προωθηθεί(συνδυαστική πώληση σε κοινό, όπως χρήστες Η/Υ, λήπτες ισοτρετινοΐνης κ.λπ.).

Επιφέρει άμεση και μεγάλης διάρκειας ανακούφιση σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας και στα συνοδά συμπτώματα, όπως κνησμός, τσούξιμο και αίσθηση ξένου σώματος.

E 0482

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ/ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

1. Das Trockene Auge, Lipidschicht wird

geschadigt

PHARMAZEUTISCHE ZEITUNG /

Ausgabe 6/2010

2. Vergleichehde Untersuchung zur Therapie

des avaporativen trockenen Auges

Comparative Investigation of Treatments for

Evaporative Dry Eye.

R.Khaireddin 1, 3, K.-G.Schmidt2

Opth.J.Eur.2009

3. Treatment of the dry eye in case of lipid phase

deficiency

Ophtalmologist, German Air Force-Institute of

Aviation Medicine, Furstenfeldbruck In press.

4. Dryeness of the eyes after cataract surgery

W.Reich,K.-J.Ladwig, W.Lange/Prien am Chiemsee

KADEN / Dr. REINHARD KADEN VERLAG

HEIDELBERG

5. Comparative study of treatment of the dry eye

syndrome due to disturbances

of the tear film lipid layer with lipid-containing t

ear substitutes.

Dausch Dieter ,Lee Suwan, Dausch Sabine,

Kim Jae Chan, Schwert Gregor, Michelson Wanda

Klin Monatsbl Augenheilkd 2006; 223:974-983

6. New Topical Medication to Prevent Dry Eye

Symptoms After Epi-LASIK

Chris P. Lohmann, MD, PhD; Angelika

Lindenschmid, MD; Mathias Maier, MD; and

Holger Specht, PhD.

CATARACT & REFRACTIVE SURGERY / EUROPE

JANUARY/FEBRUARY 2008

7. Die Behandlung des kontaktlinsenbedingten

Trockenen Auges

Peter Kunzel

DIE KONTAKTLINSE SONDERDRUCK /

Konradin Verlag 70765 Leinfelden

33 Hellas PHARM 2012__