Πρόγραμμα άσκησης εγκεφάλου: γύμνασέ τον!

Εκατοντάδες πειράματα έχουν δείξει ότι η βελτίωση του μνημονικού μας μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν το εξασκείς καθημερινά κάνοντας μικρές κινήσεις και χωρίς κόστος, θα έχεις μυαλό ξυράφι για πολλά πολλά χρόνια.

– Αύξησε την «καλή» χοληστερόλη σου Σε έρευνα που έγινε στο University College του Λονδίνου βρέθηκε ότι διατηρώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα την HDL ή «καλή» χοληστερόλη στην ουσία βοηθάς τη μνήμη και προστατεύεσαι απέναντι σε διάφορες μορφές άνοιας όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ο καλύτερος τρόπος αύξησης της HDL είναι η τακτική άσκηση. Μάλιστα, το περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως βελτιώνει τη μνήμη. Ακόμη, η διατήρηση κανονικού βάρους, η μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ψαριών και τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1 ποτήρι ημερησίως).

– Εφάρμοσε την τεχνική της νοητικής απεικόνισης Ορισμένες λειτουργίες ελέγχονται από τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Με την αύξηση της ηλικίας αυτός υποχωρεί και σμικρύνεται, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε πράγματα. Για σκοπούς μνήμης και υπενθύμισης, η τεχνική της νοητικής απεικόνισης μπορεί να βοηθήσει. Αυτή ελέγχεται από περιοχές που εμπλέκονται στις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις οι οποίες δεν αλλοιώνονται σε σημαντικό βαθμό λόγω ηλικίας. Πώς το κάνεις: πάρε βαθιές αναπνοές, ηρέμησε και σκέψου τι πρέπει ή τι θέλεις να κάνεις σχηματίζοντας στο μυαλό σου την εικόνα που θέλεις να πετύχεις. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, μπορείς να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου να θυμάται ό,τι έχει προγραμματίσει να κάνει.

– Χαμογέλα! Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από χρόνιο στρες παρουσιάζουν συνήθως αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, κατάθλιψη, στενοχώρια, με επιβλαβείς συνέπειες στον εγκέφαλό τους και τις νοητικές ικανότητες, ενώ κινδυνεύουν από απώλεια μνήμης και διάφορες γνωσιακές μειονεξίες. Αντιμετώπισε το στρες με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου. Η κορτιζόνη που απελευθερώνεται σε καταστάσεις χρόνιου στρες προκαλεί ατροφία των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου. Προσπάθησε να βλέπεις την αστεία πλευρά των πραγμάτων. Ακόμη κι όταν κάτι δεν είναι αστείο, όπως να το να κολλήσεις στην κίνηση, αντί να κατσουφιάσεις, το γέλιο θα προστατέψει τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου. Υπάρχει, μάλιστα, και μια θεωρία στο πλαίσιο της οποία αναφέρεται ότι η μεταβολή των μυών του προσώπου μπορεί να επιφέρει τα οφέλη του αυθεντικού γέλιου. Μην παίρνεις υπερβολικά στα σοβαρά τον εαυτό σου. Οι βιολόγοι έχουν διατυπώσει θεωρίες ότι το γέλιο διεγείρει την παραγωγή κατεχολαμινών και ενδορφινών στον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

– Κάνε σχέσεις! Ο εγκέφαλός μας έχει έμφυτη την κοινωνικότητα. Επομένως, όσο πιο κοινωνική είσαι τόσο καλύτερα για τον εγκέφαλό σου. Πάρε μέρος σε μια ομάδα εθελοντών, πρόσφερε στο κοινωνικό σύνολο και διεύρυνε το φιλικό σου κύκλο. Σύσφιξε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σου προτείνοντας να βγείτε για φαγητό ή ποτό, μη χάνεις τις επαφές σου με τους φίλους σου, ακόμη κι όταν πνίγεσαι στη δουλειά.

– Απόκτησε νέες συνήθειες Κάθε φορά που υποχρεώνεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι καινούργιο στην ουσία ενισχύεις τον εγκέφαλό σου. Άλλαξε τη διάταξη των επίπλων στο σπίτι, κούμπωσε το πουκάμισό σου με το αριστερό χέρι (αν είσαι δεξιόχειρας και αντίστροφα), κλείσε τα μάτια και γεύσου το φαγητό σου, χρησιμοποίησε το ποντίκι του υπολογιστή με το άλλο χέρι.

 

Πηγή: Shape

   

Ετικέτες: ,

   Κατηγορία: Υγεία