Βιταμίνη Α: Ισχυρό Όπλο Κατά της Ακμής και της Γήρανσης
Βιταμίνη Α: Ισχυρό Όπλο Κατά της Ακμής και της Γήρανσης

Μπορεί η Βιταμίνη C να είναι η δημοφιλέστερη Βιταμίνη σε πολλούς τομείς, όμως αυτή που πρωτοστατεί, τουλάχιστον χρονολογικά, είναι η Βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη ανακαλύφθηκε πρώτη απ’ όλες τις Βιταμίνες, από τους επιστήμονες το 1911-1913, εξ’ ου και η ονομασία της: «Α».

Η Βιταμίνη Α ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών Βιταμινών και περιλαμβάνεται σε μια ποικιλία τροφών, από το συκώτι και το ασπράδι των αυγών έως φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα καρότα και το σπανάκι. Είναι ίσως η πιο σημαντική Βιταμίνη για τα μάτια και την όρασή μας, θεωρείται απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ έχει συσχετισθεί με μία σειρά άλλων δράσεων στον οργανισμό μας.

Ακόμα και πριν το 1911, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η Βιταμίνη Α ήταν απαραίτητη για την υγεία του δέρματος. Είναι αποδεδειγμένα πλέον, μια από τις βιολογικά πιο δραστήριες ουσίες που εμπλέκεται στη δημιουργία και στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος,  γι’ αυτό και αποκαλείται – όχι άδικα –«η Βιταμίνη του γερασμένου δέρματος».

 Η πιο σημαντική ιδιότητα της βιταμίνης Α στο δέρμα φαίνεται να είναι το διεγερτικό αποτέλεσμα στα κύτταρα του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κυτταρική ανάπλαση, ενισχύει, δηλαδή, το σχηματισμό, νέων κυττάρων. Η Βιταμίνη Α δεν δρα μόνο προληπτικά προλαμβάνοντας τα σημάδια της γήρανσης, αλλά και επιδιορθωτικά,  λειαίνοντας ακόμα και τις πιο βαθιές ρυτίδες (Αντιρυτιδική Δράση), ενώ καθαρίζει την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα (Απολεπιστική Δράση). Πρέπει, επιπλέον, να τονιστεί ιδιαίτερα ότι δρα επικουρικά στη θεραπεία της ακμής, όπου η εφαρμογή της ταυτόχρονα με τη χορήγηση άλλων ρετινοειδών (πχ. Isotroin) κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί η ξηρότητα του δέρματος: Η Βιταμίνη Α αποτελεί ένα φυσιολογικό ρυθμιστή του σμήγματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξαφάνιση των φαγεσώρων.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να λαμβάνουμε τη βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε μόνο από τη τροφή μας, όμως, πιθανόν, αγνοούν το γεγονός ότι με τη διατροφή μόνο χρειάζονται επτά ημέρες για να αποκατασταθεί η απώλεια βιταμίνης Α στο σώμα μας, μετά από ένα διάστημα παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο!

          Η τοπική εφαρμογή, λοιπόν, της Ρετινόλης – όπως ονομάζεται  η βασική μορφή της βιταμίνης Α, από χημική άποψη – επιβάλλεται, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη συγκέντρωσή της, απελευθερώνοντάς την κατευθείαν στο δέρμα μας και αποκομίζοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της τοπικής εφαρμογής, η κοσμετολογία αρχίζει να στρέφει το ενδιαφέρον της στη Βιταμίνη Α, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, κυκλοφορεί στο εμπόριο ένα πλήθος σκευασμάτων, που στοχεύουν στη πρόληψη και στην επανόρθωση του γερασμένου δέρματος.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, δυσκολία που αφορά στη Ρετινόλη είναι η απουσία σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλοιώνεται εύκολα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και του αέρα.

Μια καινοτόμος, επαναστατική τεχνολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη χώρα μας κατόρθωσε να ξεπεράσει τη δυσκολία της οξείδωσης του περιεχομένου των περισσότερων βιταμινούχων κρεμών. Μια από τις πιο πρόσφατες εφευρέσεις της κοσμετολογίας, στον τομέα της Βιταμίνης Α σήμερα, ακούει στο όνομα Μονοδόση (Monoderma A15)μια πολύτιμη φόρμουλα η οποία ενσωματώνει  καθαρή Ρετινόλη, σε συγκέντρωση 0,15%, για τοπική εφαρμογή στην επιδερμίδα μας.

Η Βιταμίνη Α πρέπει να χρησιμοποιείται και τοπικά, αλλά καθίσταται αποτελεσματική στο μέγιστο, όταν εφαρμόζεται σε Μονοδόσεις(πχ. Monoderma A15)που εξασφαλίζουν την αγνότητά της και διατηρούν αναλλοίωτο το περιεχόμενο της Βιταμίνης, χωρίς να πρέπει να ανησυχούμε για το πώς θα διατηρήσουμε τα συστατικά του καλλυντικού μας, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και μέχρι την επόμενη χρήση του.

Για περισσότερες/ αναλυτικές πληροφορίες:

http://pharmaq.gr/index.php/el/ct-menu-item-2

http://pharmaq.gr/index.php/el/ct-menu-item-2/ct-menu-item-10

Πέτρος Κασαρτζιάν

Φαρμακοποιός