Αποτοξίνωση: Μια φυσική καθημερινή διαδικασία.

detox

Γράφει: Χαρά Βλάσση , διαιτολόγος συνεργάτης του φαρμακείου Γκιούρδα Χριστίνα στον Χολαργό.

Για τους περισσότερους η αποτοξίνωση είναι συνώνυμη της γρήγορης απώλειας βάρους. Θεωρείται ως ένα διαιτολόγιο βασισμένο σε χυμούς που θα ακολουθηθεί για μια έως τρεις μέρες, με μοναδικό σκοπό το αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που ο οργανισμός πραγματοποιεί καθημερινά από μόνος του.

Η ζωή στην πόλη, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, τα συντηρητικά τροφίμων και όλα τα χημικά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με όργανα αποτοξίνωσης. Το συκώτι είναι το βασικό «εργοστάσιο», αποτοξίνωσης του αίματος. Παράλληλα μέσω των νεφρών, των πνευμόνων, του εντέρου, της λέμφου και του δέρματος ο οργανισμός αποβάλλει τοξίνες. Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική έκθεση μας σε τοξίνες. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τη διαδικασία αποτοξίνωσης, με φυσικό τρόπο. Μέσα από την αποτοξίνωση επιτυγχάνουμε:
1. Ενεργοποίηση του ήπατος.
2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
3. Επανατροφοδότηση του οργανισμού με καλά θρεπτικά συστατικά.
Για την καθημερινή αποτοξίνωση του οργανισμού θα πρέπει να:
1. Περιορίσουμε το αλκοόλ, την καφεΐνη, το κάπνισμα, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα λευκά άλευρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
2. Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα λαχανικά που μεγαλώνουν μέσα στο έδαφος είναι προτιμότερο να είναι βιολογικά, όπως και τα φρούτα που τρώγονται ολόκληρα, όπως οι φράουλες.
3. Περιορίζουμε την κατανάλωση σιτηρών. Προτιμάμε καστανό ρύζι και όχι λευκό.
4. Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση τροφών με γνωστή αποτοξινωτική δράση, όπως τα ραδίκια, οι αγκινάρες, το μπρόκολο και τα παντζάρια.
5. Προστατεύουμε το συκώτι μας πίνοντας αφεψήματα πράσινου τσαγιού ή/και ραδικιών. Ενισχύουμε τη λειτουργία του, κυρίως όταν ακολουθούμε κάποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή, με «γαιδουράγκαθο –milk thistle». Το τελευταίο είναι διαθέσιμο και σε συμπλήρωμα.
6. Λαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα συμπλήρωμα βιταμίνης C, εκτός και αν καθημερινά καταναλώνουμε 1 ποτήρι φρέσκου χυμού και δεν καπνίζουμε. Η βιταμίνη C συμμετέχει στην παραγωγή γλουταθειόνης, βασικό συστατικό του ήπατος για την αποβολή των τοξινών.
7. Πίνουμε τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα.
8. Μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως αλλαντικών. Επίσης μειώνουμε την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, και προτιμάμε γιαούρτι ή τυρί αιγοπρόβειο.
9. Προσπαθούμε να έχουμε καθημερινές κενώσεις. Έτσι μειώνεται το τοξικό φορτίο του εντέρου.
10. Κάνουμε θετικές σκέψεις και παίρνουμε βαθιές αναπνοές για καλύτερη οξυγόνωση.
Λιγότερες τοξίνες σημαίνει καλύτερη υγεία. Λιγότερες ασθένειες και λαμπερό δέρμα.

   

   Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία