Προστασία στην πόλη από τον ήλιο

running in the ciy

  Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες που έχει ο ήλιος στο δέρμα, παρ’ όλα αυτά πολλές φορές παραμελούν να βάζουν το αντηλιακό τους σε καθημερινή βάση χειμώνα – καλοκαίρι.

Είναι όμως σημαντικό να υπενθυμίσουμε αυτές τις συνέπειες που είναι μη αναστρέψιμες:

Καρκίνος του δέρματος, που εμφανίζεται στα σημεία του σώματος που εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο σε καθημερινή βάση.

Τα έντονα ηλιακά εγκαύματα είναι κατεστραμμένα κύτταρα που μελλοντικά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος.

Φωτοευαισθησία του δέρματος που μπορεί να οφείλεται σε λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής π.χ. σκευάσματα κατά της ακμής, αντιβιοτικά, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά κ.α. και σε χρήση καλλυντικών π.χ. με οξέα φρούτων. Και στις δυο περιπτώσεις εμφανίζονται στο δέρμα εξανθήματα ή έκζεμα ή κνησμός ή κοκκινίλες ή κηλίδες.

Φωτογήρανση (προσοχή, εχθρός!) είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος που οφείλεται σε υπερβολική και μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Το δέρμα παρουσιάζει έντονες ρυτίδες, αφυδάτωση, τραχιά υφή, κηλίδες – πανάδες κυρίως στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στο πάνω μέρος των καρπών.

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές χρήσης του αντιηλιακού που θα πρέπει κυριολεκτικά να αποστηθίσετε:

• Κατ’ αρχήν θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό που αγοράσατε προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, δηλαδή να προστατεύει το δέρμα και από τις ακτίνες UVA αλλά και από τις UVB.

Απλώστε το αντηλιακό σας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.

Απλώστε το αντηλιακό μετά τον πρωινό καθαρισμό του προσώπου και 5 περίπου λεπτά μετά την ενυδατική κρέμα ημέρας, ώστε να έχει απορροφηθεί. Αν η κρέμα ημέρας που χρησιμοποιείτε έχει δείκτη προστασίας τότε δεν χρειάζεται επιπλέον αντηλιακό. Αν έχετε κοντά μαλλιά μην παραμελήσετε να απλώσετε το αντηλιακό σας και στον αυχένα.

• Η ποσότητα που θα χρειαστείτε είναι περίπου το μέγεθος ενός φουντουκιού ίσως και λιγότερο αν το αντηλιακό έχει πολύ λιπαρή υφή.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ή λιπαρό ή παρουσιάζει ακμή, προτιμήστε oil free αντηλιακά με ελαφριά υφή και συστατικά όπως ο ψευδάργυρος που ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Αν το δέρμα σας είναι ξηρό τότε προτιμήστε αντηλιακά με πλούσια υφή, σε μορφή κρέμας.

• Το χειμώνα χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας SPF 12 ενώ το καλοκαίρι ξεκινήστε με πιο πολύ υψηλό (από SPF20 έως 30).

Αν έχετε πολύ λευκή επιδερμίδα είναι απαραίτητο το αντηλιακό σας να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, γιατί το δέρμα σας είναι περισσότερο ευαίσθητο.

Ανανεώστε το αντηλιακό σας κάθε 1-2 ώρες, αν βρίσκεστε συνέχεια έξω και εκτίθεστε στον ήλιο ή βρίσκεστε στην εκδρομή παραλία, το ίδιο ισχύει και για το σώμα.

Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για τα φωτοευαίσθητα συστατικά.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε θεραπεία με laser ή οξέα φρούτων, ζητήστε από τον δερματολόγο ή αισθητικό σας να σας συμβουλέψει για τον τρόπο προστασίας του δέρματος σας από τον ήλιο. Πολύ πιθανόν να σας απαγορέψει κάποια τέτοια θεραπεία, ειδικά αυτή την εποχή.

Για τα ευαίσθητα σημεία όπως κάτω από τα μάτια, ζυγωματικά, πόδι της χήνας, πτερύγια αυτιών και χείλη χρησιμοποιείστε αντηλιακό σε μορφή stick που προσφέρει υψηλή προστασία και παράλληλα ενυδάτωση

. • Ακόμα και αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε το αντηλιακό σας. Οι ακτίνες του ήλιου που διαπερνούν το τζάμι είναι πολύ πιο βλαβερές και επικίνδυνες!!

Ακόμα και αν έχει συννεφιά το αντηλιακό είναι απαραίτητο, οι ακτίνες του ήλιου είναι το ίδιο βλαβερές αφού διαπερνούν τα σύννεφα

Πηγή: Jenny.gr

   

   Κατηγορία: Καλλυντικά, Περιποίηση Προστασία