Βαφές μαλλιών: Τι πρέπει να γνωρίζεις!




hair color 

Η επιλογή της σωστής βαφής μαλλιών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες σήμερα. Σίγουρα, το αποτέλεσμα είναι το πρώτο που επιδιώκουμε, όμως πλέον μετά τα όσα ακούγονται για τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά, η ποιότητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής. Για όσες δεν έχουν ασχοληθεί πιο πριν με μια τέτοια αναζήτηση, κάτι τέτοιο φαντάζει περίπλοκο και χρονοβόρο. Όμως, στην πραγματικότητα, αρκούν μερικά βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πριν επιλέξουμε τη σωστή βαφή!

Τι πρέπει να αποφύγουμε:

PPD: Πρόκειται για την κυριότερη αλλεργιογόνο ουσία σε προϊόντα βαφής μαλλιών. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μπορεί να είναι άσθμα, λύκος, λέμφωμα Non Hodgkin, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για σύνδεσή του με καρκίνο του μαστού, της μήτρας και της ουροδόχου κύστεως.

Αμμωνία: Είναι ένας αλκαλικός παράγοντας που χρησιμοποιείται προκειμένου να ανοίξουν τα «λέπια» της τρίχας και να εισχωρήσει η βαφή. Έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι η χρήση της επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα των μαλλιών, καθώς αυτά χάνουν την ελαστικότητά και τη λάμψη τους και γίνονται ξηρά και θαμπά.

Alcohol: Το οινόπνευμα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα για μαλλιά προκειμένου να τα πυκνώσει, να τα εμποδίσει από το να αφρίσουν και σαν συντηρητικό, προκριμένου να μην αναπτυχθούν μικρόβια. Ωστόσο, η παρουσία τους μπορεί να ερεθίσει το τριχωτό τις κεφαλής και να κάνει πιο ευαίσθητη την τρίχα.

Parabens: Πρόκειται για συντηρητικά που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στις βαφές, αλλά και σε μεγάλη γκάμα καλλυντικών, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά όμως, μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και η χρήση τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Στις ετικέτες θα τα βρείτε με τις ονομασίες methyl paraben, propyl paraben, ethyl paraben, butyl paraben, isobutyl paraben και ως E216.

Sodium Laureth/Lauryl Sulfate: γνωστό και ως SLS ή SLES, το χημικό αυτό θα το δείτε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, και μάλιστα στις πρώτες σειρές των συστατικών – που σημαίνει ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό. Αν και η αρχική του προέλευση είναι από καρύδα, η διαδικασία στην οποία υπόκειται, φαίνεται να το επιμολύνει με ένα καρκινογόνο υποπροϊόν – το 1,4 διοξάνιο (1,4 dioxane). Οι μέχρι τώρα έρευνες το έχουν συνδέσει με ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, διαταραχές στο ενδοκρινικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, τοξίνωση των διάφορων οργάνων, μεταλλάξεις και αλλαγές σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο.

Πηγή: vita4you