ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

Autumn Flu Note

Ένα άρθρο, που επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Φατσέα, Φαρμακοποιός

Το φθινόπωρο έχει κιόλας φτάσει και μαζί του φέρνει αρκετές ιώσεις που όλοι μας ευχόμαστε να αποφύγουμε.

Οι ιώσεις αυτές οφείλονται κυρίως σε αλλαγές του καιρού, καθώς και σε μειωμένη αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φυσικά, η επαφή με άτομα που ήδη νοσούν μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πιθανότητα να νοσήσουμε και εμείς. Οι ρινοϊοί, στους  οποίους οφείλονται οι ιώσεις, μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη.  Η περίοδος επώασης είναι περίπου 48 ώρες και η  μεταδοτικότητα του ιού ξεκινά 24 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και διαρκεί μέχρι και 5 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από 7 ημέρες και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, έντονο παραγωγικό βήχα και μεγάλη εξάντληση, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε το γιατρό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε σε άτομα που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς και στα άτομα εκείνα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  • Ρινική καταρροή (συνάχι)
  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Χαμηλός πυρετός
  • Αδυναμία

Οι συνηθέστερες ιώσεις προέρχονται από τους αδενοιούς, οι ιοί της γρίπης τύπου Α και Β, ο ιός της παραγρίπης, ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV), καθώς και ο ροταιός, ο οποίος ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Η σωστή αντιμετώπιση των ιώσεων βασίζεται κυρίως στη σωστή διατροφή, η οποία θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί, τσάι) συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του πυρετού και στην απομάκρυνση των εκκρίσεων. Η χρήση διαφόρων σκευασμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και πρόπολη ενδυναμώνει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραμέλες με ήπια αντισηπτική δράση, ενώ ένα σιρόπι θα βοηθήσει ενάντια στο βήχα. Για την καταρροή, ρινικά spray ή πλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό, έχουν αποδειχθεί ευεργετικά. Τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά συνίστανται κατά τη διάρκεια της νόσου, πάντα όμως με μέτρο και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού. Η χρήση αντιβιοτικών δεν προσφέρει κανένα όφελος, ούτε και μπορούν να ληφθούν προληπτικά. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει κακό στον οργανισμό, αφού δημιουργείται ανοχή στο εν λόγω αντιβιοτικό.

Η καλύτερη, όμως, θεραπεία είναι η σωστή πρόληψη. Τα χέρια μας θα πρέπει να πλένονται τακτικά και κυρίως πριν από κάθε γεύμα. Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που ήδη νοσούν. Η σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα συμβάλλει στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προσφέρουν επιπλέον όφελος. Επιπλέον, ο καλός ύπνος και το μειωμένο στρες συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Ας μην ξεχνάμε πως η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι απαραίτητη, κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως παιδιά (>6 μηνών), ηλικιωμένοι (>65 ετών), χρόνιοι πάσχοντες, ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς και σε άτομα που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα?

Πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύουν τους δύο αυτούς όρους. Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος με τη διαφορά ότι αυτά εμφανίζονται πιο απότομα και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, εντονότερους πόνους στη μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις, ρίγη, διάρροια και εμετούς. Στη γρίπη, ο ασθενής εξασθενεί πλήρως και τα συμπτώματα διαρκούν 3-5 ημέρες. Στον πίνακα φαίνονται κάποιες επιπλέον διαφορές μεταξύ των δύο εννοιών. 

Untitled

 

www.onmed.gr

www.iatropedia.gr

www.iatronet.gr

www.ygeiaonline.gr

 

 

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Ζωή, Κρυολόγημα-Γρίπη, Υγεία