Ιδρώτας, ενοχλητικός & το χειμώνα; Όχι, πια!
Ιδρώτας: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ξεφορτωθείς την πιο σπαστική μυρωδιά. Ποια είναι τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώθεις πιο φρέσκια και πιο δροσερή, αλλά και ποιο αποσμητικό ή αντιιδρωτικό είναι πιο κατάλληλο για σένα.

Ιδρώτας

Το να νιώθεις ότι «κολλάς» είναι φυσιολογικό, όλοι οι άνθρωποι το αισθάνονται κάποιες φορές. Εάν όμωςοι λεκέδες στις μασχάλες των ρούχων και οι ιδρωμένες παλάμες έχουν αρχίσει να σε ενοχλούν, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές γιατί πέρα από την δυσάρεστη και αποκρουστική οσμή, το 66% των ανθρώπων αντιλαμβάνονται κάποιον που ιδρώνει ως νευρικό και αγχωμένο.

 

Δώσε προσοχή στα συμπτώματα

Αν ιδρώνεις υπερβολικά στις μασχάλες και υπάρχει κακοσμία, τότε πρόκειται για ιδιοσυγκρασιακή υπεριδρωσία. Συνήθως είναι τοπική, σε μασχάλες, πόδια ή χέρια, ενώ συνυπάρχει και κακοσμία. Πολλές φορές επιδεινώνεται από συγκινησιακούς παράγοντες. Εάν πάσχεις από το σύνδρομο αυτό, μη χρησιμοποιείς αντιιδρωτικά σπρέι ή ερεθιστικά καθαριστικά σώματος και μην κάνεις κατάχρηση καθαριστικών, γιατί μπορεί να πολλαπλασιαστούν τοξικά μικρόβια. Όταν η εφίδρωση γίνεται δύσοσμη ενώ δεν ήταν, αλλάζει σε ποσότητα ή σε ποιότητα, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, εξάψεις, πολυουρία, παρατεινόμενο πυρετό, πρέπει να πας στο γιατρό αμέσως.

 

Ανανέωσε την γκαρνταρόμπα σου

Διάλεξε φυσικά υφάσματα που αναπνέουν, όπως το λινό και το βαμβάκι, σε ανοιχτά χρώματα. Τα σκούρα απορροφούν περισσότερες ηλιακές ακτίνες. Επίσης, προτίμησε τα πιο χαλαρά ρούχα, ώστε να κινείται ο αέρας, ενώ μπορείς να βγάλεις κάποια όταν αρχίσεις να ιδρώνεις. Αν ιδρώνεις πολύ στις μασχάλες ή στον καβάλο, δοκίμασε μπλουζάκια και εσώρουχα που απορροφούν την υγρασία.

 

Άλλαξε αποσμητικό

Προτίμησε φαρμακευτική σύνθεση, η οποία, σε σύγκριση με τις κλασικές, περιέχει υψηλότερο ποσοστό aluminum zirconium tetrachlorohydrex, μιας αποτελεσματικής ουσίας για την καταπολέμηση του ιδρώτα. Το αντιιδρωτικό μπλοκάρει πιο αποτελεσματικά τους ιδρωτοποιούς αδένες όταν το βάζεις το βράδυ (τότε που οι περισσότερο άνθρωποι ιδρώνουν λιγότερο). Βάλε ξανά το πρωί για επιπλέον προστασία. Μπορείς, επίσης, να το χρησιμοποιήσεις όπου ιδρώνεις πολύ – όχι μόνο στις μασχάλες, αλλά και στα πέλματα, τα χέρια, ακόμα και στο μέτωπο. Αν δε βλέπεις βελτίωση, χρησιμοποίησε πιο ισχυρό αντιιδρωτικό που να περιέχει χλωρίδιο του αλουμινίου, μια πιο ισχυρή ουσία. Άπλωσέ το το βράδυ και ξέπλυνέ το το πρωί. Θα δεις μείωση της εφίδρωσης σε μερικές ημέρες.

 

Ακολούθησε τη συνταγή

Αν τα αντιιδρωτικά δε βελτιώνουν την κατάσταση, ζήτησε από το δερματολόγο σου να σου γράψει ειδικά σκευάσματα, τα οποία έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σε χλωρίδιο του αλουμινίου. Αυτό τα κάνει πιο ισχυρά, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες να ερεθίσουν το δέρμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν και φάρμακα που λαμβάνονται διά στόματος για τη μείωση της εφίδρωσης σε όλο στο σώμα. Ωστόσο, με τη λήψη τους διατρέχεις κίνδυνο υπερθέρμανσης, καθώς το σώμα σου δεν ιδρώνει για να δροσιστεί.

 

Δοκίμασε μια μακροπρόθεσμη θεραπεία

Το Botox μπορεί να είναι πιο γνωστό για τη χρήση του ενάντια στις ρυτίδες, αλλά από το 2004 είναι εγκεκριμένο και για την καταπολέμηση του ιδρώτα. Επηρεάζει τα νεύρα που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και μπορεί να μειώσει την εφίδρωση έως και 75% για 7 μήνες. Θα χρειαστείς περίπου 15 ενέσεις κάτω από κάθε μασχάλη, γι’ αυτό και δεν είναι για όσες φοβούνται τις σύριγγες. Επίσης, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

Shape Tip: Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό;

Το αποσμητικό (deodorant) επιτρέπει τη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης, καταπολεμά την άσχημη μυρωδιά με αντισηπτικές ουσίες που εξαλείφουν τα βακτήρια. Το οινόπνευμα που ενδεχομένως υπάρχει δημιουργεί ξηρότητα στην περιοχή.

Το αντιιδρωτικό (antiperspirant) μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα χωρίς να καταστέλλει τη συνολική ροή, φράζοντας το ιδρωτοποιό αδένα. Οι ουσίες που περιέχει έχουν αντιβακτιριδιακή δράση. Απόφυγε όσα έχουν οξείδια του αλουμινίου: έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο του μαστού. Τα περισσότερα προϊόντα είναι «2 σε 1»: αποσμητικό και αντιιδρωτικό.

Πηγή: shape.gr