Νιώθεις Κουρασμένος Μετά Από Έναν Καλό Ύπνο; Μάθε Γιατί

27

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι ζημιά κάνουν τρία – λιγότερα – ποτήρια νερό τη μέρα. 
– Γιατί πρέπει να σε βλέπει ο ήλιος ειδικά όταν έχεις πολύ δουλειά.

Προσπαθείς να κοιμάσαι 8 ώρες την ημέρα κι όμως εξακολουθείς να νιώθεις κουρασμένος. Πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό; Ο ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι εξαιτίας των οποίων μπορεί να νιώθεις εξάντληση ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

1.Ορμονικές διαταραχές

Όσο μεγαλώνεις, οι δείκτες των ορμονών σου μεταβάλλονται. Μερικές απλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα αν αυξήσεις την άσκηση ή αν υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, είναι ένα πρώτο βήμα για να καταπολεμήσεις την κόπωση που μπορεί να σου προκαλούν οι πιθανές ορμονικές διαταραχές.

2.Ελάχιστος ήλιος

Ο ήλιος σε βοηθάει να νιώθεις γεμάτος ενέργεια και να είσαι σε επαγρύπνηση, εξηγούν οι ειδικοί. Αν λοιπόν το γραφείο σου δεν έχει αρκετό φυσικό φως, έχεις έναν ακόμα λόγο για να αισθάνεσαι κουρασμένος, όσες ώρες και αν κοιμάσαι. Τι μπορείς να κάνεις; Πήγαινε μία βόλτα έξω. Το φυσικό φως θα σου χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεσαι.

3.Πρόβλημα στην αναπνοή

Αν έχεις δυσκολία στην αναπνοή σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αντιλαμβάνεσαι ότι ο ύπνος σου διακόπτεται, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη του. Μπορεί λοιπόν να κοιμάσαι πολύ, αλλά δεν κοιμάσαι καλά.

4.Ελάχιστη γυμναστική

Η μεγαλύτερη αιτία της κούρασής σου είναι η καθιστική ζωή, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η έλλειψη άσκησης αποδυναμώνει το μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σου σύστημα. Από την άλλη, η συστηματική άσκηση αυξάνει την ενέργειά σου και μειώνει την πιθανότητα να νιώθεις διαρκώς κουρασμένος. Η επιλογή είναι δική σου.

5.Έλλειψη νερού

Ξέρεις ότι μία μείωση του ποσοστού νερού στον οργανισμό σου ακόμα και κατά 1.5%, αρκεί για να αφυδατωθείς; Και το χειρότερο είναι ότι ενδεχομένως να μην το καταλάβεις καν. Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, μυοσκελετικούς πόνους και κάνει τον οργανισμό σου να υπολειτουργεί. Για σκέψου. Πόσο νερό ήπιες σήμερα;

6.Κατανάλωση αλκοόλ..

Το να πιεις ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά, ή και λίγο παραπάνω, ίσως νομίζεις ότι σε βοηθάει να χαλαρώσεις μετά από μία δύσκολη και απαιτητική ημέρα. Αυτό όμως, σε συνδυασμό με το ελάχιστο νερό που μπορεί να πίνεις, αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης και εμποδίζει τον ύπνο σου.

7….ή καφέ

Ίσως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ατόμων που πίνουν πολλούς καφέδες για να ξυπνήσουν. Μάθε λοιπόν ότι αυτό, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί εμποδίζει τον ύπνο σου. Θυμήσου ότι η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό σου για τουλάχιστον 7 ώρες. Κάνε λοιπόν τους υπολογισμούς και δες μέχρι ποια ώρα μπορείς να πίνεις καφέ.

8.Κακή διατροφή

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειάς σου. Έτσι, όσο και αν κοιμάσαι, αν δεν τρέφεσαι σωστά, πάντα θα νιώθεις κουρασμένος. Για παράδειγμα, οι υδατάνθρακες αυξάνουν και στη συνέχεια μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, με αποτέλεσμα η ενέργειά σου να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη D, τα οποία σε βοηθούν να μένεις ξύπνιος.

9.Υπερβολικός ύπνος

Και ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να κοιμάσαι 7-9 ώρες την ημέρα, μερικές φορές το παρακάνεις και παρότι ο στόχος σου είναι να ξεκουραστείς, το αποτέλεσμα είναι να ξεκουρδίζεται το βιολογικό σου ρολόι. Προσπάθησε λοιπόν να τηρείς συγκεκριμένα ωράρια ύπνου με το να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε ημέρα – ιδανικά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Πηγή: thriveglobal.gr

   

   Κατηγορία: Άθληση, Διατροφή, Επικαιρότητα, Ζωή, Υγεία