Αλάτι: ο εχθρός της Υγείας…

Πρέπει να γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες του λευκού θανάτου που λέγεται αλάτι και να μιλήσουμε για τους κινδύνους και τις απειλές του αλατιού στην υγεία μας.

Σύμφωνα με την ελληνική αντι-υπερτασική εταιρεία (ΕΑΕ), η οποία είναι μέλος του παγκόσμιου αντι-υπερτασικού οργανισμού, το αλάτι έχει άμεση σχέση με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η μείωσή του στη διατροφή μας μειώνει ταυτόχρονα και την πίεση.
Η ΕΑΕ καλεί τον κόσμο να αποβάλει και να περιορίσει το αλάτι στην καθημερινή διατροφή του και να το αντικαταστήσει με υποκατάστατα άλατος με μικρότερη περιεκτικότητα νατρίου (υπάρχουν στην αγορά φυτικά άλατα πλούσια μόνο σε νάτριο και όχι σε χλώριο).
Το νάτριο είναι ένα στοιχείο που απαντά στη φύση και υπάρχει περίπου σε όλα τα τρόφιμα. Είναι μία χημική ουσία (ClNa, χλωριούχο νάτριο) απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, με την προϋπόθεση να έχουμε καλή υγεία. Το ClNa αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο. Αυτό που συναντάμε στη φύση και στα τρόφιμα είναι μόνο το νάτριο και όχι το χλωριούχο νάτριο. Ο άνθρωπος λαμβάνει από το άλας αυξημένα ποσά ιωδίου και φθορίου τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα, στα γερά δόντια κ. λ. π. Χρησιμοποιείται σα συντηρητικό στα περισσότερα τρόφιμα και έχει βακτηριοστατική δράση (εμποδίζει την αύξηση κάποιων μικροβίων).
Τέλος χρησιμοποιείται για καλύτερη γεύση.
Γνωρίζοντας, όμως, ότι τα τρόφιμα από τη φύση έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού μας, συνίσταται η παύση προσθήκης επιπλέον άλατος στα διάφορα καθημερινά φαγητά, διότι η υπερκατανάλωσή του έχει ως συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τα αγγεία, τα νεφρά, την καρδιά, όπως είναι η αθηροσκλήρυνση, η οποία είναι το νούμερο 1 αίτιο θανάτου της σύγχρονης ζωής.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΑΛΑΤΟΣ
1. ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
Εκτός από τα γνωστά αίτια πρόκλησης αθηροσκλήρυνσης, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, είναι γνωστό πια ότι και το αλάτι, το οποίο προκαλεί υπέρταση, είναι πολύ σοβαρός παράγων αυτής της πάθησης.
2. ΑΓΓΕΙΑ
Το αλάτι μειώνει την ελαστικότητα των αγγείων, με αποτέλεσμα αυτά να σκληραίνουν και να αντιστέκονται στις ανάγκες προσαρμογής του όγκου του αίματος που δέχονται. Αυτή η αντίσταση, λόγω σκλήρυνσης των αγγείων, υποχρεώνει το αίμα να συνωστίζεται μέσα στον αυλό των αγγείων και συνακόλουθα να τα πιέζει ασφυκτικά. Όσο πιο σοβαρή είναι η σκλήρυνση των αγγείων, τόσο παρεμποδίζεται η διέλευση του αίματος στον αυλό τους, με συνέπεια να έχουμε αρτηριακή πίεση.
3. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
Όπως είναι γνωστό, η υπερκατανάλωση του άλατος πολύ πιθανό να προκαλέσει ατροφική γαστρίτιδα. Η ατροφική γαστρίτιδα με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο του στομάχου. Άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά τρόφιμα πλούσια σε αλάτι έχουν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου, αντίθετα με άλλους που η διατροφή τους είναι φτωχή σε αλάτι.

Πρέπει να επισημάνουμε στους υπερτασικούς: μειώνοντας το αλάτι στο φαγητό, θα μειωθεί και η πίεσή σας, όχι αμέσως, αλλά σε διάστημα κάποιων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για εσάς και το οικογενειακό σας περιβάλλον. Αν ξαναρχίσετε να τρώτε αλάτι, τότε η πίεσή σας θα αυξηθεί εκ νέου.

Τέλος, πρέπει να αναρωτιόμαστε αν αξίζει να περιορίσουμε το αλάτι στη διατροφή μας, ώστε να αποφύγουμε όλους αυτούς τους κινδύνους και τις συνέπειές τους.

Αθανάσιος Ταουίλ
Φαρμακοποιός