Εφηβεία: Προσοχή στον ακανόνιστο κύκλο περιόδου

Την προσοχή όσων κοριτσιών βρίσκονται στην εφηβεία και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους εφιστούν Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Loyola.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, για τον ακανόνιστο κύκλο ίσως ευθύνεται ένα ορμονικό πρόβλημα, στο οποίο δεν δίνεται μεγάλη σημασία, παρά μόνο όταν αργεί να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός και δεν είναι άλλο από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πρόκειται για μια ενδοκρινολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή ανδρικών ορμονών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία στις παραγόμενες ορμόνες, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή ωαρίων.

Σύμφωνα με τη δρ Suzanne Kavic, τα κορίτσια πρέπει να έχουν σταθερό κύκλο περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο ή το αργότερο στην ηλικία των 17 ετών, ωστόσο επειδή η σταθεροποίηση του κύκλου καθυστερεί, συνήθως δεν εξετάζεται η περίπτωση αυτού του συνδρόμου.

Αποτέλεσμα είναι το πρόβλημα να χρονίζει, όπως άλλωστε και οι συνέπειες που προκαλεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών περιλαμβάνει αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή, τριχοφυΐα, υπογονιμότητα και αδύναμα μαλλιά.

Κατά την εφηβεία, τα κορίτσια είναι πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αλλά και να προσβληθούν από καρκίνο του ενδομητρίου. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αντίσταση στην ινσουλίνη, άρα και προσβολής από διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εντοπιστεί εύκολα και να ξεκινήσει η θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί.

onmed.gr