Οι άφθες αναζητούν άμεση ανακούφιση.


Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Και εάν πράγματι αυτό αποτελεί γεγονός, τότε μπορούμε με την ίδια ευκολία να ισχυριστούμε ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σώματός μας. To στόμα αποτελεί παραδοσιακά το σημαντικότερο μέσο και όργανο του λόγου. Συνδέεται, λοιπόν, με την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά και με άλλες, ευχάριστες στιγμές του ανθρώπου, όπως η γευστική και η ερωτική απόλαυση. Κυρίως, όμως, το στόμα είναι καθρέφτης υγείας, διότι μια λεπτομερής ματιά στη στοματική κοιλότητα μπορεί να αναδείξει άλλα προβλήματα υγείας. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία,  συνδέουν τελευταία τις φλεγμονές στο στόμα με διάφορες παθήσεις του σώματος. Αλλά το πραγματικό «παράδοξο» είναι ότι παρόλο που το στόμα αποτελεί ένα αρκετά περιορισμένο ανατομικά όργανο του σώματός μας,  αποτελεί την πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας του οργανισμού μας, αντιστεκόμενο καθημερινά στην είσοδο μικροβίων και άλλων πολυάριθμων βλαβερών παραγόντων στον ανθρώπινο οργανισμό! Ως τέτοιο, το στόμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι στόχος πολλών τοπικών και συστηματικών νόσων. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι πάνω από 1.000 νοσήματα και βλάβες εμφανίζονται στο στόμα.

Η συχνότερη  βλάβη του  στοματικού βλεννογόνου είναι η Αφθώδης Στοματίτιδα. Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να εκδηλώσει αυτή την πάθηση, αλλά το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό και στους ενήλικες. Μάλιστα, οι άφθες μπορούν να παρουσιαστούν για πρώτη φορά είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη φάση της ζωής.

Η ονομασία της νόσου προέρχεται από τον ελληνικό όρο «Άφθαι», ο οποίος χρησιμοποιείται αναφορικά με τις βλάβες του στοματικού βλεννογόνου και αποδίδεται στον Ιπποκράτη (460 – 377 π.Χ.). Πρόκειται για Έλκη (πληγές) που παρουσιάζονται στο στόμα, κυρίως στη γλώσσα, στην εσωτερική επιφάνεια από τα μάγουλα, τα χείλη και το λαιμό. Αρχικά, εμφανίζονται σαν κόκκινες κηλίδες, ενώ στη συνέχεια φουσκώνουν, σπάζουν και μένει το έλκος που έχει λευκοκίτρινο χρώμα, με την περιφέρεια του να είναι κόκκινη. Κλινικά, διακρίνονται στις μικρές, οι οποίες αποτελούν το 80% περίπου του συνόλου τους, στις μεγάλες και στις ερπητόμορφες άφθες (πολλαπλές μικρές άφθες).

Η αιτιολογία της συγκεκριμένης νόσου παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, με αρκετούς παράγοντες, ωστόσο, να ενοχοποιούνται ως προδιαθεσιακοί: άγχος, αλλεργίες, σιδηροπενική αναιμία, έλλειψη Βιταμινών Β6 & Β12, ορμονικές και γαστρεντερικές διαταραχές, κακή υγιεινή του στόματος, χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, αυτοάνοσα νοσήματα, κληρονομικότητα.

Παρόλο που η αφθώδης στοματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν πρέπει να συγχέεται με τον μεταδοτικό έρπητα των χειλιών, προκαλεί έντονο πόνο και αίσθημα καύσου στην επίμαχη περιοχή, που συνοδεύεται μάλιστα από δυσκολία στην μάσηση και στην κατάποση, καθώς και από έντονη σιελλόροια.

Ο πόνος μπορεί να υποχωρεί συνήθως μετά από 4 μέρες, όμως σε αρκετές περιπτώσεις καθίσταται ιδιαίτερα έντονος – καθώς επιδεινώνεται με τη λήψη όξινων ή αλλεργιογόνων τροφών – και συχνά συνοδεύεται με πυρετό ή διογκωμένους αδένες, κάνοντας τους πάσχοντες να ανατρέξουν στην πιο άμεσα ανακουφιστική λύση.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν την αφθώδη στοματίτιδα. Γι’ αυτό, οι συμβουλές Υγείας των Γιατρών περιορίζονται  στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών και σε γενικούς κανόνες στοματικής υγιεινής, ενώ η θεραπευτική αγωγή είναι κυρίως συμπτωματική (μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, του αριθμού και της διαμέτρου των ελκών, αύξηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των υποτροπών) και περιορίζεται αρκετές φορές σε τοπική ή  συστηματική εφαρμογή κορτικοστεροειδών (π.χ τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων τζελ ή κρεμών ή λήψη κορτιζονούχων δισκίων).

Το Stomatovis Paste είναι όχι μόνο ένα ήδη καταξιωμένο προϊόν στον τομέα της Στοματολογίας, αλλά και επί της ουσίας, αποτελεί την μόνη φυσική και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για τις Άφθες και την Αφθώδη Στοματίτιδα, ιδανική και για τα παιδιά.

Αντίθετα με άλλα σκευάσματα του εμπορίου, το προϊόν αυτό βασίζεται σε έναν μοναδικό και ιδανικό συνδυασμό φυσικών και αποτελεσματικών συστατικών (μολόχα, αλόη, γλυκύρριζα, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο κλπ), που του χαρίζουν μια ισορροπημένη αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και καταπραϋντική δράση. Η ειδοποιός διαφορά του είναι ότι προσφέρει όχι μόνο άμεση ανακούφιση από τις επώδυνες άφθες, που είναι το ζητούμενο από τον πάσχοντα, αλλά και συμβάλλει στη γρήγορη αποκατάσταση των ιστών, με άλλα λόγια, στην επούλωση των στοματικών ελκών, αφού σχηματίζει προστατευτική μεμβράνη στη βλάβη, η οποία παραμένει στην περιοχή για 4-6 ολόκληρες ώρες!

Για περισσότερες/ αναλυτικές πληροφορίες:

http://www.pharmaq.gr/index.php/el/ct-menu-item-24

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Στοματική Υγιεινή