Γιατί δεν πονάμε πια στον οδοντίατρο

Ανήκετε σε εκείνους που φοβούνται τον οδοντίατρο; Τι μπορεί να κάνει η οδοντιατρική επιστήμη για να μην πονάτε;

dentist-2-660

Από την εμπειρία μου ως οδοντίατρος και κοινωνική λειτουργός έχω διαπιστώσει ότι ο φοβικός ασθενής είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.
Ιδιαίτερα ο ασθενής με οδοντιατρικά προβλήματα είναι περισσότερο φοβικός, διότι έχει πλήρη συνείδηση κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις της ιατρικής όπου μπορεί να έχει ολική αναισθησία.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ίδιος ο οδοντίατρος να δουλεύει δυσκολότερα με έναν ασθενή ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας παρακολουθεί τα πάντα και βρίσκεται κάτω από το άγχος που του προκαλεί ο φόβος.
Είναι γεγονός πολλές φορές ότι ο φόβος δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ψυχογενούς αιτιολογίας αλλά και παλαιοτέρων κακών εμπειριών που μπορεί να είχε ο κάθε άνθρωπος με τον οδοντίατρο.
Η οδοντιατρική πράξη σήμερα είναι ανώδυνη για τον ασθενή. Αυτό οφείλεται και στον εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως π.χ. laser αλλά και στην εξειδίκευση των οδοντιάτρων σε νέες τεχνικές, όπως π.χ. αναισθησίας, καθώς και στην ψυχολογική προσέγγιση του ασθενή.
Σπουδαίο είναι ότι με τις νέες οδοντιατρικές τεχνικές αποκαθίστανται ακόμα και σε 1 ραντεβού και με χαμηλότερο κόστος πολλά θεραπευτικά και αισθητικά προβλήματα όπως απονευρώσεις, σφραγίσματα, όψεις ρητίνης, μεταβατικές προσθετικές εργασίες, εμφυτεύματα, ουλοπλαστική, λευκάνσεις και άλλα.
Μεγάλη είναι και η σημασία της πρόληψης με τον 6μηνιαίο καθαρισμό και το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα, διότι προλαμβάνουμε τα θεραπευτικά προβλήματα.
Συνήθως ο οδοντιατρικός ασθενής είναι σε δύο επίπεδα φοβικός. Ή στο επίπεδο που πλέον ο φόβος έχει αποκτήσει την παθολογία εκείνη που ο ασθενής προτιμά να πονάει, να καταστρέφονται τα δόντια του, να έχει απώλεια δοντιών και εικόνα στόματος για την οποία ντρέπεται να χαμογελάσει παρά να πάει στον οδοντίατρο, ή στο επίπεδο που ο ασθενής πηγαίνει στον οδοντίατρο και φοβάται τα εξής :
Εάν θα πονέσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Εάν έχει κάνει σωστή επιλογή γιατρού.
Εάν θα κάνει τη σωστή θεραπεία.
Εάν θα έχει ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.
Εάν υπάρχει η σωστή αποστείρωση έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία του.
Σήμερα η οδοντιατρική επιστήμη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά και στο επίπεδο της γνώσης αλλά και στο επίπεδο της τεχνολογίας. Αυτό δίνει την άνεση στον οδοντίατρο με τη σωστή γνώση και τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό να προσφέρει άριστες οδοντιατρικές υπηρεσίες οι οποίες αφενός να εξασφαλίζουν στον ασθενή το σωστό θεραπευτικό αποτέλεσμα, αφετέρου την έλλειψη πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης της οδοντιατρικής επιστήμης υπήρξε η δυνατότητα δημιουργίας οδοντιατρικών ειδικοτήτων όπως π.χ.
Ο ειδικός που ασχολείται μόνο με τα ούλα (περιοδοντολόγος)
Ο ειδικός που ασχολείται μόνο με τις απονευρώσεις (ενδοδοντιστής)
Ο ειδικός που ασχολείται μόνο με τα παιδιά (παιδοδοντίατρος)
Ο ειδικός που ασχολείται μόνο με « σιδεράκια» (ορθοδοντικός)
Ο ειδικός που ασχολείται μόνο με εξαγωγές και προβλήματα γνάθου (γναθοχειρουργός).
Και άλλες ειδικότητες, όπως προσθετολόγος, αισθητικός, έτσι ώστε με τη γνώση του ειδικού να επιτυγχάνεται η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και με την ανάλογη τεχνογνωσία σε ένα περιβάλλον απόλυτης αποστείρωσης να δίνουν τη δυνατότητα για αποτελεσματικές και ανώδυνες θεραπευτικές αγωγές με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις πριν την οδοντιατρική πράξη σε ασθενείς με έντονο άγχος μπορεί να δοθεί κάποια φαρμακευτική αγχολυτική αγωγή σε συνεργασία με ένα παθολόγο.
Είναι γεγονός, σήμερα, ότι ο σωστός οδοντίατρος παρόλο που κατέχει την οδοντιατρική επιστήμη στο επίπεδο της σωστής διάγνωσης και σαν αποτέλεσμα τούτου την ολοκληρωμένη θεραπεία του ασθενούς του, πρώτα από όλα καλείται να προσεγγίσει ψυχολογικά τον ασθενή του έτσι ώστε να τον πείσει εκ των προτέρων ότι η οδοντιατρική θεραπεία σήμερα γίνεται ανώδυνα με άριστα αισθητικά και θεραπευτικά αποτελέσματα και με πλήρη ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς.

iatronet.gr