Β ή χ α ς

Ο βήχας μας ταλαιπωρεί αφάνταστα, ωστόσο συχνά είναι ένα “καμπανάκι” που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

vhxas2 (1)
Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Κατερίνα Λόζα, Φαρμακοποιός.

Αν επιμένει, αναγγέλλει κρυολόγημα ή γρίπη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις εβδομάδες. Αν συνεχιστεί για περισσότερες ημέρες, τότε είναι πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί σοβαρότερες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Επίσης μπορεί να κρύβει άσθμα, ιγμορίτιδα και  αλλεργίες. ΜΗΝ παίρνετε το αντιβηχικό που σας έγραψε την προηγούμενη φορά ο γιατρός σας ή αυτό που σας σύστησε ένας γείτονας.

Όταν διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες, θεωρείται οξύς, ενώ όταν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα, λέγεται χρόνιος και είναι απαραίτητο να διερευνηθεί η αιτία που τον προκαλεί.

Ορισμένα φάρμακα για την πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη παρενέργεια  τον χρόνιο ξηρό βήχα, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει συχνά και αντιμετωπίζεται με τη διακοπή του συγκεκριμένου  φαρμάκου και τη ρύθμιση της πίεσης με φάρμακο άλλης κατηγορίας.

Αν οφείλεται ο βήχας σας σε ένα κοινό κρυολόγημα, περιοριστείτε στην κατανάλωση νερού, χυμών και χλιαρών ροφημάτων για να διευκολύνετε την αποβολή βλεννών.

Τα αποχρεμπτικά μπορεί να μην βλάπτουν, αλλά η αποτελεσματικότητα τους είναι περιορισμένη.

Από τη στιγμή που ο βήχας συνοδεύει ιογενείς καταστάσεις του αναπνευστικού, ο γιατρός αν το κρίνει απαραίτητο θα σας χορηγήσει αντιβηχικά που όμως δρουν κατασταλτικά και όχι θεραπευτικά.

Γενικά πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι, κρεμοσάπουνο ή αντισηπτικό υγρό.
  • Μη συμβάλετε στη διασπορά ιών και μικροβίων
  • Καλύψτε τον βήχα σας!
  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και το συνωστισμό.
  • Βοηθήστε όλοι να μειώσουμε τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων.
  • Ζητάτε πάντα τη συμβουλή του προσωπικού ιατρού σας και του φαρμακοποιού σας!

   

   Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία