Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται τα κυριότερα προβλήματα της δημόσια υγείας στον σύγχρονο κόσμο. Η εξάπλωση τους έχει αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο και το πρόβλημα δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτατα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

2

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μπάρλος, φαρμακοποιός.

Τα πιο διεξοδικά δεδομένα γύρω από την εξάπλωση της παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν την υπογραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πιο συγκεκριμένα του προγράμματος μελέτης για την καταγραφή των τάσεων και των αιτιών των καρδιαγγειακών νοσημάτων με την ονομασία MONICA (MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular diseases study). Σε συνδυασμό με πληροφορίες από εθνικές έρευνες, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η εξάπλωση της παχυσαρκίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10-40% τα τελευταία 10 χρόνια, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 10-20% για τους άντρες και στο 10-25% για τις γυναίκες .

Για την αύξηση αυτή συνέλαβαν οι νέες διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής, ενώ ευνοείται από μια γενετική προδιάθεση για σύσταση αποθεμάτων λίπους που απορρέει από τις συνθήκες, τις οποίες πραγματοποιήθηκε η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους στην υγεία είναι πολλές και ποικίλες, καθώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τον αυξημένο κίνδυνο πρώιμου θανάτου έως διάφορα μη θανάσιμα αλλά εξουθενωτικά και ψυχολογικά παράπονα που ενδέχεται να έχουν δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής.

Τα βασικά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση
  • Αναπνευστικά νοσήματα (σύνδρομο υπνικής άπνοιας)
  • Μερικές μορφές καρκίνου
  • Οστεοαρθρίτιδα

Ψυχολογικά προβλήματα

Μια πτώση στην αντιληπτή ποιότητα ζωής

Ο βαθμός επικινδυνότητας επηρεάζεται, για παράδειγμα, από το σχετικό περιττό σωματικό βάρος, τον τόπο συσσώρευσης του σωματικού λίπους, το ποσοστό του βάρους που αποκτήθηκε κατά την εφηβική ηλικία και το ποσοστό της φυσικής δραστηριότητας. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν με μια σχετικά λογική απώλεια βάρους (10 έως 15%), ειδικά αν αυξηθεί, επίσης, και η φυσική δραστηριότητα.

Τι σημαίνει όμως παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία συνήθως ορίζεται απλά μια πάθηση μη φυσιολογικής ή υπερβολικής συσσώρευσης λίπους (λιπώδους ιστού) στο σώμα που επιφέρει κινδύνους στην υγεία. Η αιτία που βρίσκεται πίσω από αυτά είναι η ύπαρξη ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου που οδηγεί στην αύξηση βάρους, δηλαδή όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται υπερβαίνουν τις θερμίδες που καταναλώνονται.

Ο προσδιορισμός του υγιούς βάρους προκύπτει από μια απλή μέτρηση της σχέσης ανάμεσα στο βάρος και το ύψος του ατόμου και ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του χώρου της υγείας για τον προσδιορισμό της έλλειψης ή του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του βάρους ενός ατόμου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα (κ./μ.2). Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που έχει βάρος 70 κ. και ύψος 1,75 μ., ο ΔΜΣ του είναι 22,9 κ./μ.2.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία προσδιορίζονται από τιμές του ΔΜΣ που ισοδυναμούν με ή υπερβαίνουν το 25 και το 30, αντίστοιχα. Συνήθως, ένας ΔΜΣ της τάξεως του 18,5 έως 24,9 θεωρείται «υγιής», αλλά ένα άτομο με ΔΜΣ της τάξεως του 25-29,9 θεωρείται ότι ανήκει σε ομάδα «αυξημένου κινδύνου» για την εμφάνιση σχετικών νοσημάτων και ένα άτομο με ΔΜΣ της τάξεως του 30 ή περισσότερο θεωρείται ότι ανήκει σε ομάδα «μεσαίου έως υψηλού κινδύνου» [1].

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

<18,5 Ελλιποβαρής

18,5 – 24,9 Υγιές βάρος

25 – 29,9 Υπέρβαρος

≥30 Παχύσαρκος

Κατανομή λίπους: οι σωματότυποι «μήλο» και «αχλάδι»

Παρόλα αυτά, ο ΔΜΣ δεν μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το συνολικό λίπος ή τον τρόπο που κατανέμεται στο σώμα μας, το οποίο συνιστά σημαντικό στοιχείο καθώς το υπερβολικό κοιλιακό λίπος πιθανόν να έχει επιπτώσεις με τη μορφή προβλημάτων υγείας.

Μια μέθοδος μέτρησης της κατανομής του λίπους είναι η περιφέρεια της μέσης. Η περιφέρεια της μέσης δεν σχετίζεται με το ύψος και παρέχει μια απλή και πρακτική μέθοδο προσδιορισμού των υπέρβαρων ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία. Αν ένας άντρας έχει περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 94-102 εκ. και μια γυναίκα μεγαλύτερη από 80-88 εκ., αυτό σημαίνει ότι έχουν υπερβολικό κοιλιακό λίπος, και επομένως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, ακόμα και αν ο ΔΜΣ τους είναι σε γενικές γραμμές σωστός [3, 4].

Με βάση την περιφέρεια της μέσης, οι άνθρωποι διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: Άτομα με αρρενωπή κατανομή λίπους (συχνά ονομάζεται σωματότυπος «μήλο»), που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους είναι ενδοκοιλιακό, κατανέμεται γύρω από το στομάχι και το θώρακα και τους τοποθετεί σε ομάδα μεγαλύτερου κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Άτομα με θηλυκή κατανομή λίπους (συχνά ονομάζεται σωματότυπος «αχλάδι»), που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού τους λίπους κατανέμεται γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τα οπίσθια και ανήκουν σε ομάδα μεγαλύτερου κινδύνου εκδήλωσης μηχανικών προβλημάτων (για παράδειγμα στις αρθρώσεις, τους μηρούς). Οι παχύσαρκοι άντρες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία του σωματότυπου «μήλο», ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία του σωματότυπου «αχλάδι»

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη υπερβολικού λίπους το οποίο συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό. Στη πραγματικότητα ο λιπώδης ιστός εκτελεί πολύ σημαντικές δραστηριότητες όπως είναι η παραγωγή βιολογικά ενεργών ουσιών τις λιποκυτταροκινες που ρυθμίζουν το. Μεταβολισμό του λίπους καθώς και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.

 Όταν όμως υπέρ φορτώνεται με υπερβολικό λίπος τότε απελευθερώνει φλεγμονώδεις λιποκυτταροκινες που επιδρούν αρνητικά σε ολόκληρο τον οργανισμό αυξάνοντας το κίνδυνο για μεταβολικές ασθένειες και καρδιακές παθήσεις.

Η συνεχής αύξηση των ατόμων με παχυσαρκία καθιστά απαραίτητη την ανάληψη δράσης σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Η δράση αυτή πρέπει να αλλάζει τον τρόπο ζωής μέσα από υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και τη συστηματική σωματική άσκηση.

Η προώθηση της υγιεινής διατροφής και των αυξημένων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας για τον έλεγχο του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας πρέπει να συγκεντρώνει την ενεργή συμμετοχή πολλών ομάδων, όπως είναι οι κυβερνήσεις, οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας, η βιομηχανία τροφίμων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι καταναλωτές. Η κοινή ευθύνη τους έχει σχέση με την προώθηση υγιεινών διατροφικών μοντέλων που είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στις βελτιωμένες ευκαιρίες φυσικής δραστηριότητας, ειδικά με την αυξανόμενη αστικοποίηση, τη γήρανση του πληθυσμού και την παράλληλη αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται σε καθιστικές ενασχολήσεις.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ

LIBRAMED

Ελέγχει τις γλυκαιμικές εξάρσεις, περιορίζοντας τη συσσώρευση του λίπους και την αίσθηση της πείνας

Για την αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας και για τη μείωση της κοιλιακής περιφέρειας

Δράση

To Libramed ελέγχει τις γλυκαιμικές εξάρσεις μετά από ένα γεύμα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συνέχεια στη συγκέντρωση γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ούτως ώστε να περιορίζεται η λιπογένεση (συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρα) και η αίσθηση της πείνας. To Libramed οφείλει τη δράση του στο Policaptil Gel Retard®, ένα σύμπλεγμα πολυσακχαριδικών μακρομορίων που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και, χάρη στη συνεργική δράση των συστατικών του, είναι εξαιρετικά ισχυρό στη δημιουργία γέλης.

Πράγματι, το Policaptil επιτρέπει τη δημιουργία, εντός του εντέρου, μιας γέλης, η οποία επιδρά στους υδατάνθρακες, μειώνοντας την απορροφώμενη ποσότητά τους καθώς και την ταχύτητα απορρόφησής τους (δράση retard).

Χάρη στις ιδιότητες της γέλης αυτής, η δράση του Libramed περιορίζει επίσης την απορρόφηση των λιπαρών, μειώνοντας τη μεταγευματική υπνηλία, διευκολύνοντας τη διέλευση από το έντερο και ρυθμίζοντας τη συνεκτικότητα των κοπράνων.

Ενδείξεις

Χάρη στο μηχανισμό δράσης του, το Libramed ενδείκνυται για: ΕΝΗΛΙΚΕΣ

  • Σε περίπτωση υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας
  • Με αυξημένες τιμές κοιλιακής περιφέρειας, ακόμα και με φυσιολογικό βάρος

ΠΑΙΔΙΑ 8 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

  • Σε περίπτωση υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας

Σύνθεση

Σύμπλεγμα πολυσακχαριδικών μακρομορίων που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (Policaptil Gel Retard®), Αρώματα Πορτοκαλιού, Μήλου και Λεμονιού.

Τρόπος χρήσης

Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών: 3 δισκία πριν από τα δύο γεύματα Παιδιά από 8 έως 12 ετών: 2 δισκία πριν από τα δύο γεύματα

Η συνιστώμενη δόση πρέπει να λαμβάνεται με ένα γεμάτο ποτήρι νερό.

Σε περίπτωση αντιμετώπισης δυσκολίας στην κατάποση, μπορείτε να διαλύσετε τα δισκία Libramed σε χλιαρό νερό ή σε αφεψήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ανακατεύοντας μέχρι την πλήρη διάλυσή τους. Το υγρό που προκύπτει πρέπει να καταναλώνεται εντός ολίγων λεπτών, πριν δημιουργηθεί η γέλη.

Διάρκεια αγωγής

Η πρόσληψη του Libramed πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 μήνες, ενώ είναι σημαντικό να διακόπτεται για 2-3 ημέρες μετά από κάθε μήνα αγωγής.

   

   Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία