Περιποίηση στα … άκρα!
Το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα να εμφανίσουμε τα πόδια μας σε κοινή θέα!

ποδι

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Μαρία Πουλιανίτη, Φαρμακοποιός του Φαρμακείο Χατζηδημητρίου Μαρία.

Σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποκτήσετε όμορφα και περιποιημένα πόδια.

Τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κάτω άκρα είναι:

  • Μυκητιάσεις
  • Σκληρύνσεις
  • Κουρασμένα, βαριά πόδια
  • Έντονη εφίδρωση, κακοσμία

Αντιμετώπιση:

α) Η μυκητίαση αποτελεί ένα πολύ συχνό δερματικό πρόβλημα των ποδιών. Διαχωρίζεται σε μυκητίαση του δέρματος και ονυχομυκητίαση. Οι μύκητες του δέρματος εμφανίζονται με φαγούρα, ξεφλούδισμα, κάψιμο, φουσκάλες και οσμή. Στην ονυχομυκητίαση το νύχι κιτρινίζει ή εμφανίζει λευκές κηλίδες. Ξεφλουδίζει , σπάει , αδυνατίζει ή σκληραίνει.

Βασικοί κανόνες υγιεινής:

– αποφυγή περπατήματος σε γυμναστήρια, πισίνες, κοινόχρηστους χώρους με γυμνά πόδια

– όχι κλειστά παπούτσια ή χρήση βαμβακερών καλτσών που απορροφούν τον ιδρώτα

– αποφυγή χρήσεως εργαλείων κοινής χρήσης, π.χ. πεντικιούρ

– διατήρηση στενών ποδιών, πολύ καλό σκούπισμα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα

β) Οι σκληρύνσεις οφείλονται σε λάθος παπούτσια, μη επαρκή ενυδάτωση του δέρματος ή ακόμη και σε λάθος στάση του σώματος. Καλό θα ήταν να κάνουμε συχνά ζεστό ποδόλουτρο για να μεγαλώσουν οι υπερκερατώσεις, καθημερινή χρήση απολεπιστικής κρέμας για απομάκρυνση του σκληρού δέρματος και των νεκρών κυττάρων, καθώς και μιας ενυδατικής κρέμας με ουρία για ενυδάτωση και ανάπλαση.

Θα ήταν χρήσιμο να επιλέγουμε παπούτσια άνετα που στηρίζουν σωστά τα πόδια μας.

γ) Η ορθοστασία, η πολύωρη καθιστική δουλειά, το βάρος, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες επιβαρύνουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και δημιουργούν μια αίσθηση «βάρους». Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με συχνά ποδόλουτρα με χλιαρό νερό και αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα ή μέντα. Χρήση κρέμας στις γάμπες και τα πέλματα του ποδιού, με συστατικά που ενισχύουν τη λεμφική κυκλοφορία και καταπολεμούν το πρήξιμο ή το κάψιμο και με παράλληλη ανύψωση των ποδιών, το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, συστήνεται επίσκεψη σε γιατρό.

δ) Η εφίδρωση των ποδιών και η κακοσμία μπορούν να με χρήση εξειδικευμένων προϊόντων , που όχι μόνο διατηρούν τα πόδια στεγνά, αλλά προλαμβάνουν και την ανάπτυξη μικροοργανισμών ή μυκήτων.

Συστήνεται ποδόλουτρο, καλό σκούπισμα των ποδιών με καθαρή και στεγνή πετσέτα, αερισμός των παπουτσιών και όχι συχνή χρήση τους, δηλαδή για περισσότερες από τρεις ημέρες στη σειρά.

Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακή κρέμα ή αποσμητική πούδρα ή spray στα παπούτσια, αλλά ακόμη και απευθείας στα πόδια, που ρυθμίζει την έκκριση ιδρώτα και αποτρέπει την  ανάπτυξη μικροβίων.