7 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα κουνούπια με φυσικά μέσα

Ήρθαν κι αυτά μαζί με το καλοκαίρι. Τα κουνούπια, οι σκνίπες κι όλα αυτά τα πετούμενα που δεν έχουν σκοπό να μας αφήσουν ήσυχους και που δεν κάνουν διακρίσεις. Τσιμπάνε αδιακρίτως βρέφη, μικρά παιδιά, ενήλικες και ενίοτε ηλικιωμένους.

mpa

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μπάρλος, Φαρμακοποιός.

Tα κουνούπια όχι μόνο προκαλούν όχληση στον άνθρωπο αλλά είναι γνωστή η ικανότητά τους να μεταφέρουν τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών. Η σπουδαιότητα των κουνουπιών από υγειονομικής σημασίας έγκειται κατά κύριο λόγο ότι είναι ενδιάμεσοι ξενιστές των παθογόνων της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων

Τι είναι το κουνούπι

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε με την αναπνοή. Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν.

Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.

Μέτρα προφύλαξης

Έτσι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε να μην λιμνάζουν νερά στην περιοχή όπου μένουμε φροντίζοντας να ποτίζουμε νωρίς το πρωί. Τοποθετούμε σήτες στα παράθυρα και στις πόρτες, στους αεραγωγούς, στο τζάκι και στους φεγγίτες, βάζουμε προστατευτικά στα σιφόνια, χρησιμοποιούμε φιδάκια ή υγρά εντομοαπωθητικά για το σπίτι. Βάζουμε κουνουπιέρες στα κρεβάτια των βρεφών και των μικρών παιδιών, προμηθευόμαστε προϊόντα που μας   προστατεύουν από τα τσιμπήματα με έλαια ευκαλύπτου ή σιτρονέλλας, οι ανεμιστήρες ή το κλιματιστικό δυσκολεύουν την δράση των κουνουπιών ενώ φροντίζουμε το καλοκαίρι σε έντονη ζέστη να κάνουμε συχνά ντους γιατί ο ιδρώτας όπως έχουμε πει τραβάει τα κουνούπια πάνω μας. Μπορείτε επίσης στα παράθυρα σας να βάλετε γλάστρες με βασιλικούς ή μέντες αφού η μυρωδιά τους διώχνει τα κουνούπια, ή ακόμη να βάλετε σε ένα πορτοκάλι γαρύφαλλα και κανέλες που επίσης τα απωθούν.

Αντιμετώπιση τσιμπίματος

Το μεγαλύτερο και πιο σύνηθες  πρόβλημα από τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι η έντονη φαγούρα. Έτσι δημιουργείται η κοκκινίλα, το πρήξιμο στην περιοχή γιατί τις περισσότερες φορές δημιουργείται μόλυνση από το συνεχές  ξύσιμο. Βάλτε πάγο ή χρησιμοποιήστε κάποια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν όμως δημιουργηθεί στην περιοχή φλεγμονή ,παρουσιαστεί πυρετός τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Ας γνωρίσουμε λοιπόν κάποια φυσικά αντικουνουπικά & εντομοαπωθητικά προϊόντα:

  1. Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλα: Πριν χρησιμοποιήσετε σιτρονέλλα, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για αυθεντικό αιθέριο έλαιο, που δεν αποτελεί κίνδυνο για το δέρμα σας.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σιτρονέλλα σε συσκευή καύσης ή μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα έλαιο ή κρέμα βάσης, ακόμα και στην ενυδατική σας κρέμα. Προσοχή: Τα περισσότερα αντικουνουπικά του εμπορίου περιέχουν σιτρονέλλα που δεν είναι αιθέριο έλαιο, αλλά άρωμα χημικό. Να το αποφύγετε!
  2. Αιθέριο έλαιο Λεβάντα: Η λεβάντα είναι ένα καταπληκτικό εντομοαπωθητικό που χαρίζει ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως αιθέριο έλαιο σε συσκευή καύσης ή να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα έλαιο ή κρέμα βάσης, ακόμα και στην ενυδατική σας κρέμα. Μπορεί το αγνό αιθέριο έλαιο Λεβάντας να χρησιμοποιηθεί και σε τσιμπήματα απευθείας πάνω στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να διατηρείτε το φυτό σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας.
  3. Αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτο: Άριστο εντομοαπωθητικό, με αποσμητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Όπως και τα αιθέρια έλαια σιτρονέλλα & λεβάντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτο σε συσκευή καύσης ή μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα έλαιο ή κρέμα βάσης, ακόμα και στην ενυδατική σας κρέμα.
  4. Αιθέριο έλαιο Βασιλικός: Ως αιθέριο έλαιο είναι εξαιρετικό εντομοαπωθητικό και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης μπορείτε να γεμίσετε την αυλή ή το μπαλκόνι σας με γλάστρες από βασιλικό για φυσική προστασία από τα κουνούπια και ευχάριστο άρωμα.
  5. Αφήστε κομμένες φέτες λεμονιού σε ένα πιατάκι μέσα στο χώρο να “μαζέψει” τα κουνούπια και να τα απομακρύνει από μας.
  6. Σκόρδο: Φάτε πολύ ωμό σκόρδο, τα κουνούπια απλά δεν το αντέχουν.