Εχινάκια, το φυτό του χειμώνα
Ένα άρθρο που επιμελήθηκε ο Χαράλαμπος Μοσχόβης, Φαρμακοποιός
Ιθαγενές φυτό της Βόρειας Αμερικής, η εχινάκια αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος και χρησιμοποιείται στο κρυολόγημα και στη γρίπη, έχοντας ευνοϊκή δράση στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά την εχινάκια, σε διάφορες περιπτώσεις. Για την αντιμετώπιση τραυμάτων, δηγμάτων, σε εγκαύματα, φλεγμονές και δηλητηριάσεις. Όταν η Αμερική αποικήθηκε από τους Ευρωπαίους έγιναν γνωστές οι ιδιότητές της και από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε η εφαρμογή της από την ιατρική και σήμερα η χρήση της στην Αμερική είναι ευρύτατα διαδεδομένη.
Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (compositae) και το πιο χαρακτηριστικό είδος είναι η Echinacea purpurea. Το φυτό φτάνει σε ύψος ένα μέτρο περίπου και έχει ροζ-κόκκινα φύλλα και η ρίζα του είναι μακριά και καλύπτεται από σκούρο φλοιό. Η ονομασία της προέρχεται από την Αρχαιοελληνική λέξη εχίνος (αχινός) λόγω της ομοιότητας με το σχήμα του άνθους της.
Η εχινάκια αποτελείται από ποικιλία συστατικών (πολυσακχαρίτες, εχινακοσίδες, λιπαρά οξέα, πρωτείνες, σίδηρο και βιταμίνες A, C και E).
Σύγχρονες κλινικές έρευνες επιβεβαιώνουν τις ιδιότητες που παραδοσιακά αποδίδονται στην εχινάκια. Η κύρια δράση της είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος με τη καταπολέμηση των λοιμώξεων από βακτήρια και ιούς. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και αντιμυκητιακή δράση. Έτσι χρησιμοποιείται κυρίως κατά του κοινού κρυολογήματος για τη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά και σε φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες. Επίσης σε εγκαύματα, σε τραύματα, ουλίτιδες, μυκητιάσεις, δερματίτιδες, κολπίτιδες και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που απαιτείται ενίσχυση του αμυντικού συστήματος.
Συνιστάται η χρήση της για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και μετά διακόπτεται η χρήση της για μια εβδομάδα για να επιφέρει τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εχινάκια είναι ένα βότανο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ειδικού, ιδιαίτερα εάν ακολουθείται και άλλη θεραπευτική αγωγή. Άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδή αρθρίτιδα), έγκυες κλπ. Επίσης στα παιδιά χρησιμοποιείται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο ετών, ούτως ώστε να έχουνε κτίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
Με την εξέλιξη της βοτανοθεραπείας, η εχινάκια άρχισε να καλλιεργείται με τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα και σήμερα κυκλοφορεί στα φαρμακεία σε ποικιλία μορφών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΣΧΟΒΗΣ
bmoschovis@yahoo.gr