Τρεις προτάσεις της A.Vogel για την αντιμετώπιση του βήχα.

Το τελευταίο διάστημα οι λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση και ο βήχας είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, είτε αφορά το κοινό κρυολόγημα, είτε αφορά κάποια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

vixas

Επιμέλεια κειμένου: Μαρίνη Σταυρίδου, Φαρμακοποιός του Φαρμακείου Γκιούρδα Χριστίνα.

Ο βήχας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού που βοηθά στην απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων από το αναπνευστικό σύστημα ή εμποδίζει την είσοδο στον πνεύμονα ερεθιστικών αερίων ή υγρών. Διακρίνεται σε δύο είδη:

  • τον ξηρό (χωρίς φλέγματα) και
  • τον παραγωγικό (με φλέγματα).

Ο ξηρός βήχας οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως αλλεργίες, άσθμα, βρογχόσπασμο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φάρμακα, μετά από έκθεση σε έναν ερεθιστικό παράγοντα, όπως η σκόνη, ο καπνός, διάφορες χημικές ουσίες και μετά από απόφραξη των αεραγωγών από ένα αντικείμενο που εισπνεύστηκε κατά λάθος.

Ο παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από την παραγωγή φλεγμάτων και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα κοινών λοιμώξεων, χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων, ρινικής καταρροής. Εμφανίζεται συχνότερα στους καπνιστές, οι οποίοι εμφανίζουν χρόνια βρογχίτιδα (αυξημένη παραγωγή πτυέλων), που θεωρείται το πρώτο στάδιο της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η αντιμετώπιση του βήχα εξαρτάται από το είδος αυτού και πραγματοποιείται με βλενολλυτικά, αντιβηχικά και αντιβιοτικά.

Μια αξιόλογη και συνάμα <<αθώα>> πρόταση για την αντιμετώπιση του βήχα με φλέγματα είναι το φυτικό σιρόπι της A.Vogel, Drosinula. Το Drosinula είναι ένα σιρόπι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βλενολλυτικό, αντισηπτικό, αποχρεμπτικό και αντισπασμωδικό με κύρια συστατικά του το φυτό Drosera (Drosera rotundifolia)  και τον κισσό (Hedera helix). Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό της Drosera για το καταπραϋντικό σιρόπι και επιδρά στο λαιμό στους πνεύμονες και στους αναπνευστικούς αεραγωγούς με ευεργετικά αποτελέσματα στη βρογχίτιδα, στον κοκίτη και στον επίμονο βήχα. Αξιοθαύμαστη είναι ωστόσο η αποτελεσματικότητα της Drosera κατά του στρεπτόκοκκου, του σταφυλόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου. Η χαλαρωτική επίδραση που ασκεί στους ακούσιους μύες βοηθά στην ανακούφιση του άσθματος. Έπειτα, ο κισσός χρησιμοποιείται με επιτυχία στην αντιμετώπιση των καταρροϊκών καταστάσεων της περιοχής των παραρινικών κόλπων. Ο κισσός επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα (καθώς και του τσιγαρόβηχα) και της βρογχίτιδας διευκολύνοντας την ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Το συγκεκριμένο σιρόπι ενδείκνυται για ενήλικες και παιδιά άνω των έξι ετών.

Παράλληλα, ως βλενολλυτικό μπορεί να χαρακτηριστεί και το βάμμα του Α.Vogel, Bronchosan. Είναι ένα αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβηχικό, αποχρεμπτικό και αντισπασμωδικό βάμμα με κύρια συστατικά του τον κισσό και το θυμάρι (Thymus vulgaris). Το θυμάρι  έχει αποχρεμπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και  είναι ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων. Το θυμάρι σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του κισσού που αναφέρθηκαν παραπάνω, καταπραΰνει επίσης την βρογχίτιδα, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και ωφελεί κυρίως αυτούς που πάσχουν από άσθμα και νευρικό βήχα. Ενδείκνυται για ενήλικες και παιδιά άνω των δύο ετών και για διαβητικούς.

Τέλος, μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την αντιμετώπιση κυρίως του ξηρού βήχα είναι το σιρόπι του A.Vogel, Santasapina. Κύριο συστατικό του είναι οι φρέσκοι βλαστοί του φυτού Piceae abietis (άγριο έλατο). Το άγριο έλατο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας, καταρροής, βραχνάδας, ερεθισμένου λαιμού και βήχα. Περιέχει ρητίνη και αιθέριο έλαιο άγριας ελάτης, τερπένια και τανίνη, τα οποία δρουν ευεργετικά, καταπραΰνοντας με φυσικό τρόπο το ερεθισμένο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Είναι κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των δύο ετών και δεν περιέχει αλκοόλ.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι η φύση μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία ενός ανθρώπινου αμυντικού μηχανισμού.

Ας την αφήσουμε να το πραγματοποιήσει.

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Διατροφή, Ζωή, Κρυολόγημα-Γρίπη, Υγεία