Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής

images (2)

  Στην ηλικία των 17,6 ετών ξεκινούν – κατά μέσο όρο – τα σεξουαλική τους ζωή τα Ελληνόπουλα. Το 58,7% δηλώνουν ότι η πρώτη τους επαφή έγινε με μόνιμο σύντροφο και το 17% με κάποιον περιστασιακό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 σπουδαστές ΤΕΙ, ηλικίας 17 έως 21 ετών και η οποία παρουσιάστηκε στο 25ο Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο, που γίνεται στην Αθήνα.

  Από τις απαντήσεις των σπουδαστών φαίνεται ότι η σεξουαλική πρώτη επαφή αποκτήθηκε – ως εμπειρία – πρόθυμα από το 75% των ερωτηθέντων, για το 2,3% κάτω από πίεση και για το 0,5% με βίαιο τρόπο. Η επαφή έγινε κάτω από την επήρεια οινοπνεύματος και ουσιών σε ποσοστό 0,9% και 0,4% αντίστοιχα.
Οι γνώσεις των σπουδαστών σχετικά με τις ερωτικές επαφές προέρχονταν από μαθήματα σεξουαλικής αγωγής σε ποσοστό 68,8%, από την οικογένεια σε ποσοστό 13,8%, από τον πατέρα (1,8%), τη μητέρα (8%), το σχολείο (2,6%) και τους φίλους (9,7%).

  Σε ότι αφορά στις μεθόδους αντισύλληψης, το 62,4% δήλωσαν ότι χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης, το 52,8% προφυλακτικό, ενώ 6,7% προτίμησε τη διακεκομμένη επαφή.
Το ποσοστό εγκυμοσύνης που καταγράφηκε ήταν 4,1% και το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ήταν 6,3%. Συμπερασματικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες για την εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής υγείας, αν και το επίπεδο ενημέρωσης δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Επιστημών Υγείας Αθηνών αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ και από το κάπνισμα, όπως φαίνεται από άλλη έρευνα που έγινε σε 954 σπουδαστές ηλικίας 17 έως 22 ετών.

  Το 89% των σπουδαστών όταν καταναλώνουν αλκοόλ δεν οδηγούν, ενώ το 66% δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Συγκεκριμένα, το 24% των σπουδαστών δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κάποιο αλκοολούχο ποτό, το 76% μία φορά και το 54% περιστασιακά. Από όσους καταναλώνουν αλκοόλ, το 27% πίνουν μία φορά την εβδομάδα, το 16% περίπου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, το 2% σε καθημερινή βάση, ενώ το 45% προτιμά τα ελαφριά ποτά και το 31% τα πιο ‘βαριά’. Το 55% έχουν μεθύσει και το 18% προχώρησαν σε μη σχεδιασμένη σεξουαλική επαφή. Σε ότι αφορά στο κάπνισμα, το 34% των σπουδαστών είναι καπνιστές, από τους οποίους το 39% λόγω συνήθειας και το 48% λόγω απόλαυσης. Χρήστες τοξικών ουσιών ήταν 50 σπουδαστές (5%), με βασική ουσία χρήσης τη μαριχουάνα (74%), ενώ ορισμένοι δήλωσαν χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης.

Πηγή: iatronet.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Ζωή, Ιατρικά άρθρα, Σεξουαλικότητα