Η θερμότητα πλήττει την ανδρική γονιμότητα

download (2)  Όποιος αμφιβάλλει ότι η ποιότητα και η αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα και τη χρήση ουσιών απατάται, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Το 50% των κρουσμάτων υπογονιμότητας οφείλονται πλέον στους άνδρες, οι οποίοι μπορεί να έχουν ανεπαρκή αριθμό σπερματοζωαρίων ή σπερματοζωάρια που δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα ή που κολυμπούν πολύ αργά, δίχως να κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όταν ένας άνδρας δεν έχει καλά αποτελέσματα στο σπερμοδιάγραμμα και η υπογονιμότητά του επιμένει, ο γιατρός πρέπει να ανακαλύψει το γιατί.

Οι πιθανές αιτίες κυμαίνονται από λοιμώξεις, μη διαγνωσμένους πυρετούς και χρωμοσωμικές ή γονιδιακές ανωμαλίες έως περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται συνήθειες όπως η χρήση στενών παντελονιών που υπερθερμαίνουν τους όρχεις κρατώντας τους πολύ κοντά στη βουβωνική χώρα, το καυτό ντους, η ανθυγιεινή διατροφή δίχως όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και το να γράφει ένας άνδρας με το λάπτοπ στα πόδια ή το να έχει το κινητό τηλέφωνο στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού του (τα δύο τελευταία είναι θέμα θερμότητας).

Ο παράγοντας που δεν έχει μελετηθεί καλά είναι η πιθανή επίδραση των φαρμάκων στην ποιότητα του σπέρματος και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον, ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το θέμα και τόνισαν ότι σε περιπτώσεις υπογονιμότητας που δεν μπορεί να βρεθεί άλλη αιτία πρέπει να αποκλείεται κάθε πιθανή επίδραση τυχόν φαρμάκων που παίρνουν, αλλά και να ελεγχθεί η ορμονική ισορροπία, η λίμπιντο, η στύση και η εκσπερμάτιση και η πιθανή επίδραση των φαρμάκων σε αυτές.

Η ίδια ομάδα των επιστημόνων έχει κάνει μελέτες που έχουν δείξει ότι εάν υπαίτιο για την ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα φάρμακο, η διακοπή του συνήθως λύνει το πρόβλημα. Στα φάρμακα που ενδέχεται να επηρεάσουν το σπέρμα συμπεριλαμβάνονται αντιψυχωτικά, αντιβιοτικά, αναβολικά στεροειδή, αντιμικροβιακά και πολλά άλλα.

Πηγή: tanea.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Ζωή, Ιατρικά άρθρα, Σεξουαλικότητα, Υγεία