Πότε η πιτυρίδα είναι σημάδι ασθένειας

download (3)

  Με την περίπτωση μιας Βρετανίδας η οποία χρόνια υπέθετε ότι ο άντρας της είχε πιτυρίδα, ασχολήθηκαν προσφάτως οι “Τάιμς” του Λονδίνου. Η γυναίκα αυτή νόμιζε ότι οι χαρακτηριστικές νιφάδες στα σκούρα του κουστούμια ήταν πιτυρίδα και προσπαθούσε να την καταπολεμήσει με ένα ειδικό φαρμακευτικό σαμπουάν. Όταν, όμως, το ζευγάρι απευθύνθηκε σε δερματολόγο, έμαθαν ότι τελικά δεν επρόκειτο για απλή πιτυρίδα, αλλά για απολέπιση εξαιτίας ψωρίασης.

  Η ψωρίαση στο δέρμα του κρανίου συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως πιτυρίδα ή ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

  Οι μισοί από τους ασθενείς με ψωρίαση εκδηλώνουν τη δερματοπάθεια στο κρανίο τους – συχνά, πουθενά αλλού στο σώμα.

  Η ψωρίαση στο κρανίο προκαλεί κόκκινες, κνησμώδεις, λεπιδωτές πλάκες, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν έξω από το κρανίο και να εμφανιστούν ως μια φλεγμαίνουσα περιοχή ανάμεσα στο μέτωπο και τη γραμμή των μαλλιών.

 Οι δερματολόγοι που βλέπουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, προειδοποιούν τους ασθενείς ότι η ψωρίαση στο κρανίο είναι μία από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές της δερματοπάθειας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν εάν λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Εξάρσεις

  Δυστυχώς, η ένταση και το στρες τείνουν να προκαλούν εξάρσεις της ψωρίασης και η είσοδος σε έναν νέο επαγγελματικό χώρο σίγουρα είναι στρεσογόνος.

  Μερικοί ασθενείς παρατηρούν επίσης εξάρσεις αναλόγως με τον καιρό: η ψωρίαση του κρανίου μπορεί να επιδεινώνεται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, πιθανώς επειδή αυτές ενθαρρύνουν την υπερανάπτυξη των μυκήτων του κρανίου.

  Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ψωρίασης, αυτή στο κρανίο συνήθως δεν ωφελείται από τον ήλιο, ίσως εξαιτίας της εφίδρωσης.

  Για την αντιμετώπιση της ψωρίασης του κρανίου υπάρχουν φαρμακευτικά σαμπουάν και λοσιόν, άλλα εκ των οποίων είναι ειδικά για τη νόσο και άλλα για συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως οι μύκητες.

  Την κατάλληλη για κάθε ασθενή αγωγή, την προσδιορίζουν κατά περίπτωση οι γιατροί, αλλά όποια και αν χορηγηθεί στον ασθενή, αυτός πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του γιατρού και τις λεπτομερείς συμβουλές που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών χρήσης των σκευασμάτων.

 

Πηγή: tanea.gr