Ένας λόγος να μετανιώσετε για τις κοπάνες την ώρα της Χημείας -Βισμούθιο-

bismuth crystals 1 

83 ο ατομικός του αριθμός, 208.98 το ατομικό του βάρος και λιώνει στους 271.40, μια θερμοκρασία που μπορείς να την πιάσεις και στο σπίτι.

  Θα το βρεις σε κρέμες, διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα, σε κράμα με άλλα μέταλλα όταν θέλουν οι περιστάσεις χαμηλό σημείο τήξης. Μπορείς επίσης να το βρεις να έχει αντικαταστήσει τον μόλυβδο -ως λιγότερο τοξικό μέταλλο- σε βαρίδια για ψάρεμα ή σε διάφορες μάρκες από σκάγια.

  Το βισμούθιο, αντίθετα από την πλειονότητα των υλικών, όταν ψύχεται διαστέλλεται — δηλαδή μικραίνει η πυκνότητά του… α, ναι, τα είπαμε αυτά και για το γάλλιο, να ακόμα ένα στοιχείο που παίζει “βρώμικη μπάλα” με τις θερμοκρασίες, ασχέτως πόσο του σφυρίζει ο ρεφερί. Όπως ο Γιάννης, όμως, δεν έρχεται στο δάσος για κυνήγι -το έχουμε ξαναπεί- έτσι και εσύ εδώ δεν έρχεσαι για να μάθεις άχρηστες πληροφορίες που δεν θα σου χρειαστούν πουθενά αλλά για να θαμάξουν τα ματάκια σου.

  Το βισμούθιο είναι ιδανικό μέταλλο για τέτοιες καταστάσεις λόγω δυο ιδιοτήτων του. Πρώτη ιδιότητα είναι η δημιουργία κρυστάλλων, τόσο “δομημένων” και “παράξενων” που φαντάζουν τεχνητοί ή εξωγήινοι. Η δεύτερη ιδιότητά του είναι πως όταν το βισμούθιο είναι υγρό (άρα και ζεστό), η επιφάνειά του σχηματίζει οξείδια σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, τα οποία είναι ιριδίζοντα! Συνδύασε υπέροχη κρυστάλλική δομή με ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και έχεις ένα θέαμα που μπορεί να στο δώσει μόνο το βισμούθιο!

  Και τώρα που βγάλαμε από την μέση το “eye candy“, ας πάμε σε πιο ενδιαφέρουσες φάσεις. Το βισμούθιο αν και μπορεί να θεωρηθεί “βαρύ μέταλλο” δεν είναι τόσο τοξικό για τον άνθρωπο — έχει ασυνήθιστα μικρή τοξικότητα. Το βισμούθιο όπως “το γνωρίζεις” ως μέταλλο είναι… ένα ισότοπο με το όνομα Βισμούθιο 209 (στον πυρήνα του δηλαδή έχει 83 πρωτόνια και 126 νετρόνια) πράγμα που το κάνει “ραδιενεργό“, δηλαδή δεν είναι σταθερό στοιχείο αλλά “εκπίπτει” σε άλλα μέσω εκπομπής σωματιδίων άλφα!

  Και αυτό το πράμα δεν είναι επικίνδυνο, αφού μόλις είπαμε πως είναι ραδιενεργό; Να ακόμα μια φορά που η “εμπειρία” σου παρέα με την “κοινή λογική” και την “σιγουριά” σε προδίδουν.Tο βισμούθιο έχει χρόνο ημιζωής κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές την γνωστή ηλικία του σύμπαντός μας, που σημαίνει πως “εκπίπτει” τόσο αργά που δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, “πρακτικά” δεν είναι “ραδιενεργό“!

Πηγή: fridge.gr

   

   Κατηγορία: Διάφορες Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Ζωή