Σεξ μετά την εμμηνόπαυση

e9ad9fee9d0bc73e0b2c055eb0b268ce_XL  Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια νέα σελίδα στη ζωή των γυναικών, οι οποίες δεν πρέπει να απομακρύνονται απ’ όσα έως τότε έκαναν και να απομονώνονται. Αντιθέτως, τα καλύτερα χρόνια μπορεί να βρίσκονται μπροστά τους, καθώς πολλά από τα εμπόδια που μέχρι πρότινος περιόριζαν τις δραστηριότητές τους έχουν πια χαθεί.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, παρ’ ότι το προσδόκιμο επιβιώσεως έχει αυξηθεί, η ηλικία εκδηλώσεως της εμμηνόπαυσης μετά βίας έχει αλλάξει λίγο τα τελευταία 2.300 χρόνια.

  Την εποχή του Αριστοτέλη οι γυναίκες την εκδήλωναν στα 50 τους – το ίδιο και στον Μεσαίωνα και κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Μολονότι υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ των γυναικών, η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης κατά τον τελευταίο αιώνα έχει μειωθεί κατά μόλις ένα έτος.

  Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι σωματικά ή ψυχολογικά και συνήθως διαρκούν τρία ή τέσσερα χρόνια. Η έντασή τους διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές μόλις που αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα τους, αλλά το 90% παρατηρούν πως έχουν εμφανή οξυθυμία, κόπωση και ήπια κατάθλιψη.

  Λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες παρουσιάζουν σοβαρή μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Σε άλλες όμως, αυξάνεται πάρα πολύ, καθώς αλλάζει η αναλογία των ορμονών (της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων) στον οργανισμό τους.

  Η πιο εμφανής σωματική συνέπεια της εμμηνόπαυσης είναι ότι οι βλεννογόνοι του κόλπου και της ουρήθρας γίνονται πιο λεπτοί και πιο ευάλωτοι στη φλεγμονή και στις λοιμώξεις. Ο κόλπος είναι λιγότερο ελαστικός και πιο ευαίσθητος στη διάρκεια του σεξ και, αν τραυματισθεί, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια μόλυνση, που όμως εύκολα αντιμετωπίζεται.

  Το σημαντικό για τη γυναίκα είναι να μιλάει στον γιατρό της για τα μετεμμηνοπαυσικά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να της χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία, που μπορεί να συνίσταται σε λήψη φαρμάκων από το στόμα ή σε τοπική αγωγή.

Πηγή: tanea.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Ιατρικά άρθρα, Σεξουαλικότητα, Υγεία