Ελπίδες από νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού

ta-ipopta-simptomata-gia-karkino-tou-mastou  Ένα νέο εμβόλιο, το οποίο δοκιμάστηκε σε ποντίκια, βοηθά στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση ενός τύπου καρκίνου του μαστού, που προκαλείται από τα υπερβολικά επίπεδα της πρωτεΐνης ΗΕR2.

  Το νέο πειραματικό εμβόλιο μεταφέρει ουσιαστικά ένα γονίδιο με αντικαρκινικές ιδιότητες στα κύτταρα. Στη συνέχεια παράγονται πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και κύτταρα που καταστρέφουν τους όγκους.

  «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί έχουμε βάλει το γονίδιο στα κύτταρα του οργανισμού. Το εμβόλιο παράγεται από τα δικά μας κύτταρα, δημιουργείται δηλαδή στο σώμα μας», επισήμανε ο Ουέι Ζέιν Ουέι, επικεφαλής των ερευνών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne του Ντιτρόιτ.

Τα κύτταρα

  Οι υποδοχείς ΗΕR2 συμβάλλουν στην κανονική ανάπτυξη των κυττάρων και εντοπίζονται σε χαμηλά επίπεδα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όμως, τα κύτταρα που είναι θετικά στη ΗΕR2 μπορεί να περιέχουν περισσότερους υποδοχείς, καθιστώντας ευνοϊκές τις συνθήκες για την ανάπτυξη ενός τύπου όγκου, ιδιαίτερα επιθετικού, που μάλιστα εντοπίζεται σε ποσοστό που φθάνει το 30% όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

  Φάρμακα για την αντιμετώπισή του υπάρχουν – περιλαμβανομένου και του Ηerceptin – όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μεγάλης μερίδας ασθενών.

  Το νέο εμβόλιο περιέχει γονίδια που παράγουν τον υποδοχέα ΗΕR2, καθώς και μια ουσία που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

  Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έγχυση του εμβολίου στους μυς των ποδιών των ποντικιών και διαπίστωσαν πως παράχθηκε μεγάλη ποσότητα υποδοχέων ΗΕR2 που προκάλεσαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα.

  Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Cancer Research»

 

Πηγή:tanea.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Ιατρικά άρθρα, Υγεία