Δύο στους τρεις ενήλικες χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση

867519228d1d5325856fc61d710ded0e_xl

  Δύο στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται κουρασμένοι και θα ήθελαν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώνουν, σύμφωνα με μία νέα διεθνή online δημοσκόπηση.

  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Durham ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 18.000 εθελοντές από 134 χώρες του κόσμου σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις συνήθεις και την κόπωση που αισθάνονται.

  Το 68% δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση απ’ όση κατορθώνουν να έχουν, ενώ το 32% απάντησαν πως πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση απ’ ό,τι ο μέσος όρος. Αντιθέτως, το 10% είπαν ότι χρειάζονται λιγότερη ξεκούραση απ’ όση ο περισσότερος κόσμος.

  Όσοι εθελοντές απαντούσαν πως χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση, έτειναν να δίνουν χαμηλότερη βαθμολογία στα ερωτήματα για την ευεξία τους. Αντιθέτως, όσοι δήλωσαν πως νιώθουν ξεκούραστοι, είχαν βαθμολογίες στην ευεξία διπλάσιες απ’ ό,τι οι κουρασμένοι συνομήλικοί τους.

  Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, που τιτλοφορείται «The Rest Test», οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα για τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να ξεκουράζονται και να χαλαρώνουν.

  Το 58% είπαν ότι ξεκουράζονται με το διάβασμα, το 53,1% ότι κάνουν βόλτα σε ένα φυσικό περιβάλλον, το 52,1% ότι απομονώνονται, το 40,6% ότι ακούν μουσική και τέσσερις στους δέκα ότι δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Το 38% εξ άλλου δήλωσαν ότι ξεκουράζονται κάνοντας ένα περίπατο, το 37% με ένα μπάνιο ή αφρόλουτρο, ενώ το 36% ονειροπολούν και το 35% βλέπουν τηλεόραση.

  Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι κατά μέσον όρο οι νεώτεροι ηλικιακά εθελοντές και όσοι είχαν υψηλότερο εισόδημα είχαν τις λιγότερες ώρες ανάπαυσης – το ίδιο και όσοι φρόντιζαν άλλα άτομα ή εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες που συμπεριλάμβαναν νυκτερινή εργασία.

  «Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι για την ευεξία έχει σημασία πόσες ώρες μπορούμε να αφιερώνουμε καθημερινά σε ό,τι μας χαλαρώνει», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φελίσιτι Κάλαρντ, λέκτορας Κοινωνικής Επιστήμης στο Durham.

  «Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η χαλάρωση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια μοναχική διαδικασία – ένα εύρημα που ίσως πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε όχι μόνο αν και πόσες ώρες ξεκουραζόμαστε αλλά και με ποιους».

  Όντως, η δημοσκόπηση έδειξε πως λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες ξεκουράζονται συντροφιά με τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Πηγή : Web Only

   

   Κατηγορία: Διάφορες Ειδήσεις, Επικαιρότητα, Ζωή, Υγεία