Μονακολίνη Κ/Κόκκινο Ρύζι και Φυτοστερόλες…σύμμαχοι μας κατά της χοληστερίνης!

arthro

  Αν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι υψηλά, η  ουσία μονακολίνη Κ και οι φυτοστερόλες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και συνεπώς, στη μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  Η Μονακολίνη Κ, μία από τις μονακολίνες που περιέχονται ως συστατικά στη μαγιά του Κόκκινου Ρυζιού, είναι φυσική στατίνη με αποτελεσματικότητα στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 29-48%. Η μαγιά του Κόκκινου Ρυζιού χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αιώνες στην κινεζική κουζίνα, ως τροφή ευεργετική για την καλή υγεία των αγγείων. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, το Κόκκινο Ρύζι, συντελεί στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του οργανισμού, χάρη στη Μονακολίνη Κ αλλά και στις περιεχόμενες σε αυτό  στερόλες, σαπωγενίνες, ισοφλαβονοειδή και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

  Συγχρόνως, μία άλλη κατηγορία ουσιών, οι φυτοστερόλες συναντώνται μόνο στα φυτά και επιτελούν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της χοληστερόλης, δηλαδή διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών. Σε αντίθεση με τη χοληστερόλη, η οποία είναι ζωική στερόλη, η πρόσληψη με τη δίαιτα των φυτοστερολών, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

  Έχει γίνει αντιληπτό εδώ και δεκαετίες, ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, ελαττώνοντας την απορρόφησή της στο έντερο, λόγω του ανταγωνισμού των φυτικών στερολών με τη χοληστερόλη. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι φυτικές στερόλες  παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης, και καθώς δεν απορροφώνται από το έντερο, ο οργανισμός προστατεύεται από τη βλαπτική επίδραση της υπερχοληστερολαιμίας.

  Η συστηματική κατανάλωση φυτοστερολών με την τροφή μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL-χοληστερόλης στο αίμα σε ένα ποσοστό κατά μέσο όρο 10-15%, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται σε φυσιολογικά όρια τα επίπεδα της προστατευτικής HDL-χοληστερόλης.

 

To άρθρο δημοσιεύτηκε απο το Φαρμακείο Β.Τσιράκη στην Κυψέλη.

 

 

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Διατροφή, Υγεία