Θωρακίζοντας τον οργανισμό μας εναντία στην εποχική γρίπη

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον σχετικά με την απομόνωση νέων βιοδραστικών συστατικών από φυσικές πηγές και τη διερεύνηση των πιθανών ευεργετικών δράσεων τους στην ανθρώπινη υγεία.

gripi-note

Ένα κείμενο που έχει επιμεληθεί o Φαρμακοποιός Μπάρλος Παναγιώτης

Ο αστράγαλος (Astragalus membranaceus) συγκαταλέγεται στα φαρμακευτικά φυτά-βότανα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να προάγουν την υγεία του οργανισμού. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό, το οποίο απαντάται ευρέως σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου. Ιδιαίτερα η αποξηραμένη ρίζα του φυτού, χρησιμοποιείται για περισσότερο από 2000 χρόνια, στην Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, ως ανοσορυθμιστικός παράγοντας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη θωράκιση του οργανισμού, τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, την καταπολέμηση του ιού της γρίπης αλλά και για περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ο σαμπούκος (Sambucus nigraElderberry) είναι ένας μικρός αυτοφυής θάμνος ο οποίος, επίσης, έχει μελετηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Περιέχει πλήθος φυτοχημικών ουσιών (φλαβονόλες, ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα, τερπένια) που συμβάλλουν σημαντικά στην ευεργετική δράση του εναντίον των ελευθερών ριζών και του οξειδωτικού στρες, ενώ, αποτελεί και πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως το αιθέριο έλαιο) που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά, πρωτεϊνών, βιταμινών (A, B, C) και ιχνοστοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο). Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, η κατανάλωση του συνιστάται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης και της καταρροής αλλά και για τον πονόλαιμο και το βήχα λόγω των αποχρεμπτικών του ιδιοτήτων. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες χάρη στη διουρητική του δράση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα ανώριμα και ωμά μούρα του σαμπούκου είναι τοξικά και δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν γίνεται ταυτόχρονη λήψη διουρητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Το σκόρδο (Allium sativum L.) αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη δράση του ως θεραπευτικός παράγοντας ήδη από την αρχαιότητα. Οι βασικότερες φαρμακολογικές του δράσεις αποδίδονται στην παρουσία θειούχων ενώσεων και, ιδιαίτερα, της αλσινίνης που αποτελεί το κύριο βιοδραστικό συστατικό του. Εργαστηριακές μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητα του να δρα ως αντιοξειδωτικός, αντιβακτηριακός, αντιμυκητιασικός και αντιιικός παράγοντας ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού ενώ είναι σε θέση να εκδηλώνει και αντιθρομβωτικές, αγγειοδιασταλτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιδρά ευεργετικά επιφέροντας ήπια μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αλλά και της αρτηριακής πίεσης ενώ, παράλληλα, αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Ένα από τα πιο αξιόλογα σκευάσματα του εμπορίου αποτελεί το Astragalus, Elderberry & Garlic” (foto) της εταιρίας Terranova, το οποίο είναι εγγυημένο από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας της Αγγλίας και της Ε.Ε. Το προϊόν αυτό  χάρη στο συνδυασμό των παραπάνω συστατικών αλλά και στην παρουσία επιπλέον υπερτροφών και βοτάνων (πιπέρι καγιέν, φύλλα ελιάς, μυκέλια μανιταριού maitake) εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση από τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της συνεργιστικής δράσης που εκδηλώνεται. Η φυσική προέλευση των συστατικών που περιέχονται σε συνδυασμό με την απουσία χημικών πρόσθετων και συντηρητικών αλλά και την υψηλή ικανότητα απορρόφησης, το καθιστούν το πλεον καινοτόμο αλλά και πλήρες συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα ανάλογο προϊόν είναι το σιρόπι Sambucol (FOTO) για τα παιδιά το οποίο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα.

Συνοψίζοντας, τα φαρμακευτικά φυτά μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με ευεργετικά συστατικά που θα συμβάλλουν θετικά στην άμυνα και τη λειτουργικότητά του. Κρίνεται, ωστόσο, απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος.

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Ιατρικά άρθρα