Μέθοδοι αποκατάστασης μετά την προπόνηση

 thumbnail_workout

  Μέσα από την σωστή δομή ενός προπονητικού προγράμματος, που θα εναλλάσσει τα διάφορα είδη προπόνησης σύμφωνα με τις εξατομικευμένες προσαρμογές  κάθε αθλητή στις διάφορες επιβαρύνσεις και τις στοχευμένες μεθόδους αποκατάστασης, θα έχουμε μία αύξηση της απόδοσης και της μεγάλης διάρκειας ενός αθλητή

1. Η διαδικασία αποκατάστασης ξεκινά σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Έτσι σε προπόνηση μεγάλης διάρκειας δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον οργανισμό να αφυδατωθεί ή να αδειάσει εντελώς τα αποθέματα γλυκογόνου. Αυτό το κατορθώνουμε πίνοντας συχνά υγρά με ηλεκτρολύτες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και καταναλώνοντας κατά τη διάρκεια της προπόνησης μικρές ποσότητες υδατανθράκων.

2. Χαλαρό τρέξιμο αποθεραπείας. Στο τέλος της προπόνησης έχουμε απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και του γαλακτικού οξέος. Αποκατάσταση ομοιόστασης, χαλάρωση των μυών και αποκατάσταση θερμοκρασίας.

3. Γυμναστικές και διατατικές ασκήσεις αφού πρώτα αλλάξουμε τα βρεγμένα ρούχα.

4. Θερμά μπάνια: έχουμε μείωση της μυϊκής έντασης, μεγαλύτερη αιμάτωση και θετική επίδραση στο φυτικό σύστημα του οργανισμού.

5. Αναπλήρωση υδατανθράκων και αμινοξέων. Μετά από επιβάρυνση μεγάλης διάρκειας κι έντασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μέσα σε 30΄-40΄ από το τέλος της προπόνησης. Το γεύμα αμέσως μετά την προπόνηση μπορεί να είναι: γιαούρτι με μέλι, βρώμη και ξηρούς καρπούς ή γάλα, μέλι, βρώμη, μπανάνα σε μπλέντερ ή κέικ και φρούτο (πορτοκάλι, μήλο κλπ.) και διάφορα άλλα.

6.  Αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών κυρίως τις ζεστές μέρες. Μία μέθοδος είναι να ζυγιζόμαστε πριν ξεκινήσουμε προπόνηση, να υπολογίζουμε πόσα υγρά καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ξανά ζύγισμα στο τέλος υπολογίζοντας τη διαφορά. Αναπληρώνουμε 10% περισσότερα υγρά από αυτά που χάσαμε.

7. Αναπλήρωση βιταμινών και σιδήρου πάντα μετά από αιματολογικό έλεγχο και τη γνώμη ειδικού αθλητίατρου.

8. Αθλητικό μασάζ. Βοηθά στην απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, χαλαρώνει τους σφιχτούς μύες, αυξάνει την αιμάτωση. Πρέπει να αποφεύγεται σε πόνους που οφείλονται σε μηχανικές βλάβες, χτυπήματα, θλάσεις σε πρώτο στάδιο.νάλογα με την  προτίμηση του αθλητή.

9. Σάουνα. Με την αυξημένη αιμάτωση που προκαλεί έχουμε καλύτερη αποκατάσταση. Επίσης με την μεγάλη θέρμανση των ιστών έχουμε μεγαλύτερη χαλάρωσή τους. Επίσης βοηθά και σε περιπτώσεις ελαφρών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος

11. Διαλογισμός και ισορροπημένος τρόπος ζωής θα μας οδηγήσουν σε σωστές αποφάσεις.

Τέλος, αν αγαπάς το τρέξιμο βγες και τρέξε, τα υπόλοιπα θα έρθουν στην πορεία.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Βασιλεία Γιάνναρου, αισθητικός του Φαρμακείου Γκιούρδα, απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας