Κρύα χέρια και πόδια – 7 αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες
Sumvouli Krua xeria kai podia

Επιμέλεια κειμένου: Τσουκιά Αναστασία, Φαρμακοποιός του Φαρμακείου Γκιούρδα Χριστίνα

Είναι τα χέρια και τα πόδια σας πάντα παγωμένα; Ανατριχιάζετε τους αγαπημένους σας όταν τους ακουμπάτε; Τα κρύα χέρια και πόδια είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά πριν πανικοβληθείτε, δοκιμάστε αυτές τις φυσικές θεραπείες για καλύτερη κυκλοφορία αίματος.

 

Μαύρη σοκολάτα

Το 2014, ερευνητές στην Ιταλία ανέφεραν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τη ροή του αίματος στα άκρα του σώματος, ενεργοποιώντας βιοχημικούς παράγοντες που ενισχύουν τη διαστολή των αρτηριών. Οι ερευνητές μελέτησαν ασθενείς με κακή αιματική κυκλοφορία, και βρήκαν ότι μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αυξήθηκαν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, ενός αερίου που χαλαρώνει  τις αρτηρίες και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

 

Gingko Biloba

Μελέτες έχουν δείξει ότι ουσίες που περιέχονται στα φύλλα του gingko biloba διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας προσωρινά τη ροή του αίματος στα άκρα. Η λήψη gingko ως συμπλήρωμα διατροφης μπορεί έτσι να οδηγήσει στο ζέσταμα των χεριών και των ποδιών.

 

Κρασί (ή αλκοόλ)

Ένα και μόνο ποτήρι με κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό την ημέρα μπορεί επίσης να κάνει θαύματα με την κυκλοφορία σας. Το αλκοόλ, όπως και το gingko biloba, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθάει το αίμα να φτάσει στα άκρα πιο εύκολα. Γι’ αυτό απολαύστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με τη μαύρη σοκολάτα σας τα απογεύματα μετά τη δουλειά. Αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό!

 

Άσκηση

Περίπου 30-45 λεπτά καθημερινής άσκησης, ειδικότερα αερόβιας όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή το σχοινάκι, θα κάνει το αίμα σας να ρέει ελεύθερα και μπορεί να διατηρήσει αυτή τη ροή κατά τη διάρκεία της ημέρας. Εάν τα κρύα χέρια και πόδια επιστρέψουν γρήγορα, δοκιμάστε να κάνετε κυκλικές κινήσεις για 5-10 λεπτά. Αυτές οι απλές ασκήσεις μπορούν να κάνουν το αίμα να ρέει και πάλι και θα σας ζεστάνουν γρήγορα.

 

Πικάντικο φαγητό

Οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ορισμένα μπαχαρικά όπως το κάρυ και το πιπέρι καγιέν, είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας. Επίσης, προσφέρουν ανακούφιση από τους μυικούς πόνους που μπορεί να νιώσετε μετά την άσκηση.

 

Μασάζ

Ορισμένα είδη μασάζ μπορούν να κάνουν θάυματα με τη ροή του αίματος, καθώς το αίμα “μπλοκάρει” σε κόμπους μέσα στους μύες. To μασάζ δίνει ώθηση στο “παγιδευμένο” αίμα και του επιτρέπει να κινηθεί πιο ελεύθερα στο σώμα. Η πίεση που ασκείται στους μύες κατά τη διάρκεια ενός μασάζ οδηγεί στην αποβολή του γαλακτικού οξέος από αυτούς, βελτιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία.

 

Ενυδάτωση

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κακή κυκλοφορία του αίματος είναι να μένουμε ενυδατωμένοι. Η μειωμένη λήψη υγρών οδηγεί σε κακή αιματική κυκλοφορία, γι’αυτό όταν βγαίνετε έξω καλό είναι να κρατάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερο.