Μπαχαρικά για υγεία!
Mpaxarika kai ygeia Note

Επιμέλεια κειμένου: Τσουκιά Αναστασία, Φαρμακοποιός του Φαρμακείου Γκιούρδα Χριστίνα.

Κρατήστε την καρδιά σας δυνατή και κερδίστε υγεία με τη βοήθεια των μπαχαρικών. Χρησιμοποιήστε τα παντού: σε σαλάτες, στο κοτόπουλο, στο ψάρι αλλά και όπου αλλού θέλετε! Ορίστε μερικά μπαχαρικά για να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Κανέλα

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα τους, το οποίο και βιώνει περισσότερο οξειδωτικό στρες σε σχέση με αυτό ενός αδύνατου ανθρώπου.

Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ορισμένα συστατικά της κανέλας, συμπεριλαμβανομένου του εκχυλίσματός της (“cinnulin”), βοηθούν τους παχύσαρκους ανθρώπους να καταπολεμήσουν

  1. το λίπος,
  2. τη φλεγμονή
  3. το οξειδωτικό στρες.

Στη μελέτη αυτή, παχύσαρκοι που ήταν σε προ-διαβητικό στάδιο έλαβαν cinnulin δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες με αποτέλεσμα τη μείωση και των τριών.

Γαρύφαλλο, μπαχάρι και κανέλα

Τα μπαχαρικά αυτά δρουν κατά της ζημιάς που προκαλείται από τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φασκόμηλο, ματζουράνα, εστραγκόν και δεντρολίβανο

Στις ιδιότητές τους ανήκει η καταπολέμηση καρδιακών, αιματικών, νευρικών, οφθαλμικών και νεφρικών πρβλημάτων που συνδέονται με τον διαβήτη.

Πιπερόριζα

Άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, με άκαμπτα και πονεμένα γόνατα, είδαν μεγάλη βελτίωση μετά τη λήψη εκχυλίσματος πιπερόριζας για 6 εβδομάδες. Εκτός από τη χρήση του στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων και την αποτροπή φλεγμονών, το τζίντζερ χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της ναυτίας.

Κουρκουμάς

Βασικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία παρεμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία του αίματος. Η αθηροσκλήρωση αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα. 

O κουρκουμάς φαίνεται να καταπολεμά την απόφραξη των αρτηριών με τρεις τρόπους:

  1. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  2. Ρυθμίζει την παραγωγή αιμοπεταλίων – το αίμα γίνεται πιο λεπτόρρευστο, με μειωμένη τάση για σχηματισμό θρόμβων
  3. Περιορίζει την ζημιά που προκαλείται στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών από φλεγμονές.

Επίσης, η χρήση του κουρκουμά επεκτείνεται και σε άλλες ασθένειες, όπως είναι η νόσος Alzheimer’s, ορισμένοι τύποι καρκίνου, αλλά και η αρθρίτιδα, καθώς περιορίζει την εξέλιξή τους.

Σκόρδο

Από τη μείωση της υψηλής πίεσης μέχρι την αναστολή σχηματισμού αθηρωματικών πλακών, το σκόρδο αποτελεί χρήσιμο βοήθημα στη θεραπεία κυκλοφορικών προβλημάτων. Επίσης έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Προσοχή!

  • Μην παραμαγειρεύετε τα μπαχαρικά καθώς χάνουν τις ιδιότητές τους!
  • Τα μπαχαρικά δεν είναι για όλους. Άνθρωποι με γαστρεντερικές διαταραχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την χρήση τους!