Ποιά είναι τα λειτουργικά τρόφιμα; Αξίζουν να τα αγοράσεις;

finalleit

Τα λειτουργικά τρόφιμα, είναι τρόφιμα που ούτως ή άλλως μπορεί να καταναλώνεις στην καθημερινότητα σου. Γνωρίζεις όμως ποια είναι αλλά και τι είναι αυτό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα;

Ο χαρακτηρισμός “λειτουργικά”, έχει δοθεί, λόγω του ότι πέρα από τη θρεπτική αξία που έχουν τα τρόφιμα αυτά για τον οργανισμό, εμφανίζουν και μια ή περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, είτε μέσω της βελτίωσης της κατάστασης της υγείας είτε μέσω της μείωσης των κινδύνων για την υγεία.

Η σύγχρονη τάση των λειτουργικών τροφίμων ξεκίνησε από την Ιαπωνία στα πλαίσια της πρόληψης ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή όπως η δυσκοιλιότητα, η αθηροσκλήρωση, η οστεοπόρωση κ.ά.

Γιατί λέγονται “λειτουργικά”;

Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται λειτουργικό σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν έχουν προστεθεί σε αυτό συστατικά ή έχουν αφαιρεθεί από αυτό συστατικά με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να εμφανίζει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Τα συστατικά που περιέχουν τα λειτουργικά τρόφιμα επιπλέον των υπολοίπων τροφίμων και τους δίνουν αυτή την ιδιότητα είναι:

 • οι φυτικές ίνες
 • τα προβιοτικά και πρεβιοτικά
 • τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
 • τα φυτοχημικά
 • Όλες αυτές οι κατηγορίες συστατικών περιέχονται φυσικά σε πολλά συμβατικά τρόφιμα, π.χ. σαρδέλα: υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3(μείωση καρδιαγγειακών και κατάθλιψης) ή κεφίρ πηγή προβιοτικών (οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα), χυμοί φρούτων: υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, ντομάτα: υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο που ανήκει στα φυτοχημικά (μείωση του κίνδυνου καρκίνου προστάτη).

  Επίσης, τα συστατικά αυτά περιέχονται σε πολλά προϊόντα βιομηχανίας, που ακούμε ότι παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες, π.χ. εμπλουτισμένες μαργαρίνες με ω-3ή ω-6 λιπαρά οξέα (μείωση της χοληστερόλης).

  Γιατί να τα τρώω;

  Γιατί όταν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορούμε να απορροφήσουμε με ευκολία όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και πολλά επιπλέον συστατικά με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.

Πηγή: Shape.gr

   

   Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία