Τα όπλα της φύσης ενάντια στο βήχα

herbs remedies

Φέτος τον χειμώνα αντιμετωπίζουμε το κρυολόγημα και τα ενοχλητικά συμπτώματά του με απόλυτα φυσικό τρόπο, αποφεύγοντας τη λήψη φαρμάκων.

Το κρυολόγημα και τα συμπτώματά του είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες του χειμώνα. Εύλογο είναι λοιπόν να ψάχνουμε τρόπους να απαλλαγούμε απ’ αυτά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού «χαλάνε» όχι μόνο το πρόγραμμά μας, αλλά και τη διάθεσή μας. Ευτυχώς που η φύση έχει φροντίσει ώστε ο βήχας, ο πονόλαιμος και οι ρινικές μικροενοχλήσεις να αντιμετωπίζονται με απλό και ασφαλή τρόπο.

Τα βότανα που θεραπεύουν
Ο γλυκάνισος, ο μάραθος και το θυμάρι δε χαρίζουν μόνο γεύση και άρωμα στο φαγητό, αλλά έχουν και βαθιά χαλαρωτική και αποχρεμπτική δράση, ενώ διευκολύνουν τη βλεννόλυση και περιορίζουν την καταρροή. 

Το φασκόμηλο και το τίλιο μπορεί να θυμίζουν συμβουλές από… γιαγιάδες και παππούδες, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικά βότανα για να καταπραΰνουν το λαιμό, να διευκολύνουν την αναπνοή και να περιορίσουν τις εκκρίσεις. 

Το πεύκο και τα ισλανδικά βρύα, χάρη στις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ ο σαμπούκος ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και μειώνει τη διάρκεια της γρίπης. 

Όλα τα παραπάνω θαυματουργά βότανα «χτυπούν» στην καρδιά των συμπτωμάτων. 

Γερή άμυνα όλο το χειμώνα
Η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη C είναι το πιο γνωστό φυσικό «φάρμακο» του χειμώνα, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, προσφέρει σωματική αντοχή αλλά και ψυχολογική τόνωση. Ο ψευδάργυρος έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα, ενώ συγχρόνως καταπολεμά τις μολύνσεις

Η πρόπολη παράγεται από τις μέλισσες και έχει αντιικά οφέλη, αλλά βοηθά και στην παραγωγή αντισωμάτων. Ο βασιλικός πολτός είναι ίσως η πιο γνωστή υπερτροφή με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, ανοσορρυθμιστική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Η ερώτηση που προκύπτει τώρα είναι πραγματικά εύλογη: πώς είναι δυνατόν να καταναλώνουμε όλα τα παραπάνω καθημερινά, ή ακόμα και τις μέρες που έχουμε αρρωστήσει;

Η απάντηση είναι πως δεν μπορούμε μόνο από το διαιτολόγιό μας να προσλάβουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Για την πρόληψη αλλά και την ανάρρωση, η σωστή διατροφή είναι το ίδιο απαραίτητη με την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής που μας προστατεύουν από την καθημερινή έκθεση σε εκατομμύρια μικρόβια. Αν «συμπληρώσουμε» τη διατροφή μας και με κάποιο προϊόν που προσφέρει τα πολύτιμα συστατικά στις ποσότητες που έχουμε ανάγκη, θα ενισχύσουμε την άμυνά μας με απόλυτα φυσικό τρόπο. 

Πηγή: Vita.gr

   

   Κατηγορία: Κρυολόγημα-Γρίπη, Χωρίς κατηγορία