Εγκυμοσύνη και συμπληρώματα διατροφής, τι θα πρέπει να γνωρίζετε!

EGYMOSINI

H εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη και πολύ σημαντική περίοδος για κάθε γυναίκα. Κύριο μέλημα αποτελεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και η παροχή όλων των θρεπτικών συστατικών.

  Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έδειξαν ότι η συμπληρωματική λήψη ορισμένων συστατικών είναι απολύτως απαραίτητη ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,  εάν όχι και κατά την περίοδο της σύλληψης. Ο λόγος είναι ότι σε πολλές γυναίκες που είχαν ελλιπή διατροφή, παρατηρήθηκαν σοβαρές παθήσεις με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης, αποβολής, χαμηλού βάρους γέννησης, προβλήματα του νωτιαίου σωλήνα, προεκλαμψία ακόμη και αυξημένες πιθανότητες περιγεννητικού θανάτου.

Συστάσεις επίσημων φορέων

   Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Διαιτολογικό Σύλλογο και το Institute of Medicine όλες οι έγκυος γυναίκες που:

  • κάπνιζαν ή καπνίζουν
  • ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες
  • κυοφορούν 2 έμβρυα
  • δεν έχουν ισορροπημένη διατροφή
  • πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία
  • πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο

  θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά ειδικά συμπληρώματα που παρέχουν όλα τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδανικά, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων να ξεκινά, εφόσον η εγκυμοσύνη είναι προγραμματισμένη, μερικούς μήνες πριν τη σύλληψη, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη οποιασδήποτε έλλειψης μπορεί να υπάρχει. Σε ποια στοιχεία όμως πρέπει να δίνεται προσοχή και έμφαση;

Βιταμίνες και εγκυμοσύνη

 

Σίδηρος

   Αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα του οργανισμού και κύριο συστατικό της αιμογλοβίνης. Κύρια δράση του είναι η μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος αυξάνεται σημαντικά ώστε να μπορέσει να θρέψει και να παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται οριακά διπλάσιες ποσότητες σιδήρου καθημερινά ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες.

  Έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κούραση, αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό και ο οργανισμός γίνεται πιο επιρρεπής σε μολύνσεις, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του βρέφους.

Συνιστώμενη δόση  60 mg

 

Φολικό οξύ

   Το φολικό οξύ αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους καθώς και τη σύνθεση του DNA. Έλλειψη φολικού οξέος οδηγεί σε ελλιπή εγκεφαλική ανάπτυξη, προβλήματα του νευρικού σωλήνα ενώ αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος περιγεννητικού θανάτου και πρόωρης γέννησης.

   Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι προαναφερόμενες βλάβες από την έλλειψη φολικού οξέος, συμβαίνουν τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, όπου οι γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυος. Για το λόγο  αυτό συστήνεται από τους επίσημους φορείς όσες γυναίκες έχουν σκοπό να αποκτήσουν παιδί να ενισχύουν τη διατροφή τους με φολικό οξύ ή να ξεκινούν νωρίτερα τη λήψη συμπληρωμάτων για να μπορέσουν να φθάσουν τις συνιστώμενες δόσεις.

Συνιστώμενη δόση 400 mcg στην προετοιμασία για εγκυμοσύνη, 600 mcg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

Ασβέστιο

   Το ασβέστιο είναι από τα πιο άφθονα και σημαντικά μέταλλα του οργανισμού. Είναι απαραίτητο τόσο για την καλή οστική ανάπτυξη του εμβρύου ενώ συμμετέχει και στην υγεία των δοντιών, του κυκλοφορικού συστήματος, της καλή μυϊκής και νευρικής λειτουργίας. 

Συνιστώμενη δόση   1.000mg

 

Βιταμίνη D

   Μία από τις πιο σημαντικές  λιποδιαλυτές βιταμίνες η οποία λαμβάνεται είτε μέσω διατροφής, ή μέσω συμπληρωμάτων ή συντίθεται φυσιολογικά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Συμβάλλει στην καλή οστική ανάπτυξη, θέτει τις βάσεις για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενώ προλαμβάνει εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτης, οστεοπόρωση και παχυσαρκία.

Συνιστώμενη δόση   200 IU (5 mcg)

 

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

   Ανάμεσα στα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα 6) και το λινολενικό οξύ (ωμέγα 3). Είναι απαραίτητα για το σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών ενώ διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό πολλών ορμονών που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις. 

Συνιστώμενη δόση 200 mg ως DHA

Βότανα και φυτικά συμπληρώματα

    Παρόλο που πολλά συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχουν μελέτες που αναποδεικνύουν την ασφάλεις λήψης του στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Δε συστήνεται η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής ή βοτάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. σπιρουλίνας), εκτός εάν τα προτείνει ο θεράποντας ιατρός. 

  Παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν πλέον μια ασφαλή επιλογή για κάθε μέλλουσα μητέρα, αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίζει το ρόλο μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του βρέφους. 

Πηγή:vita4you.gr

   

   Κατηγορία: Παιδί, Συμπληρώματα Διατροφής, Υγεία