Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος

Immune Enhancement Note

Ένα άρθρο, που επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Φατσέα, Φαρμακοποιός

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να λειτουργήσει σαν ασπίδα ενάντια στις διάφορες ασθένειες. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και η τήρηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής θωρακίζουν τον οργανισμό μας και τον προφυλάσσουν από τη νοσηρότητα.

Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

  • Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, που είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη αυτή αποτελεί κύριο συστατικό διαφόρων μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επαρκής ποσότητα της βιταμίνης αυτής στα ανθρώπινα κύτταρα επηρεάζει την παραγωγή άλλων ουσιών όπως η ιντερλευκίνη και κυτοκίνες οι οποίες δρουν εξουδετερώνοντας του παθογόνους μικροοργανισμούς. Παράλληλα, η βιταμίνη C δρα αδρανοποιώντας την ισταμίνη, μια ουσία υπεύθυνη για την καταρροή και τη ρινική συμφόρηση. H ισταμίνη δρα αποτελεσματικά στη μείωση των φλεγμονών που δημιουργούνται από το κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις. Επιπλέον, σημαντικός είναι ο ρόλος της βιταμίνης C στη σωστή απορρόφηση του σιδήρου.
  • Τα φρούτα και τα με έντονα χρώματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν ενάντια των λοιμώξεων. Λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και οι πιπεριές περιέχουν σημαντικές ποσότητες Βιταμίνης C.
  • Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα εναντίων των ελευθέρων ριζών παράγοντας την ιντερφερόνη, μια ουσία που καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ παράλληλα αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων. Επίσης, προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τη φθορά και βελτιώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 50 γραμμάρια αμύγδαλα ή 50 γραμμάρια ηλιόσπορων καλύπτουν πλήρως τις καθημερινές μας ανάγκες σε βιταμίνη Ε.
  • Η βιταμίνη Α σχετίζεται με την κινητοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση μπλοκάροντας τις ελεύθερες ρίζες. Έλλειψη αυτής μπορεί να προκαλέσει μειωμένη αντοχή του οργανισμού σε λοιμώξεις. Πηγές βιταμίνης Α αποτελούν τα γαλακτομικά προϊόντα, το βούτυρο, τα αυγά, το σπανάκι και το συκώτι.
  • Τα καροτενοειδή προφυλάσσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς λόγω τις αντιοξειδωτικής τους δράσης. Σ’ αυτά ανήκουν το β-καροτένειο, το οποίο αποτελεί την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, το λυκοπένιο και η ζεαξανθίνη. Το β-καροτένιο το συναντάμε στα καρότα, το λυκοπένιο στις ντομάτες, το καρπούζι και τα γκρέιπφρουτ, ενώ τη ζεαξανθίνη στο μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα σπαράγγια.
  • Η βιταμίνη Β6 συνδέεται με τη διαδικασία ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων ενάντια των παθογόνων μικροοργανισμών. Τη βρίσκουμε στα δημητριακά , το ψωμί, τους ξηρούς καρπούς, την πατάτα, το σολωμό και τη μαγιά της μπύρας.
  • Το σελήνιο αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα βραζιλιάνικα φιστίκια, αλλά και στα θαλασσινά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα. Αυτά δρουν σαν φυσικά αντιφλεγμονώδη, ενώ παράλληλα επιταχύνουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, καταπολεμώντας έτσι τα βακτήρια. Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν ακόμα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, τη μνήμη και την όραση.
  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, το αβοκάντο, το σουσάμι και τα αμύγδαλα θα πρέπει να αντικαταστήσουν στη διατροφή μας τα κορεσμένα και trans λιπαρά, όπως το βούτυρο, τα ζωικά λίπη και η κρέμα γάλακτος, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μερικές μορφές καρκίνου. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι τροφές πλούσιες σε τέτοιου είδους λιπαρά, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
  • Ψευδάργυρος. Αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λόγω της αντιοξειδωτική του δράσης. Βρίσκεται στα θαλασσινά, το αυγό, το τυρί, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά.
  • Φολικό οξύ. Σχετίζεται με διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, καθώς και με τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άτομα με έλλειψη φολικού οξέος πάσχουν συνήθως από μεσογειακή αναιμία και είναι πολύ ευπαθείς σε λοιμώξεις. Το βρίσκουμε στο σπανάκι και το μπρόκολο, τη μαγιά μπύρας και το συκώτι.
  • Χρώμιο. Αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε χρώμιο είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, το κρέας, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια, η βρώμη και το καλαμπόκι.
  • Το νερό αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού βελτιώνει την άμυνα αυτού, αλλά και διατηρεί τους ηλεκτρολύτες στα φυσιολογικά τους επίπεδα διαφυλάσσοντας έτσι τη σωστή θερμοκρασία του σώματος.

Σε πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να ακολουθήσουν μία σωστή διατροφή. Γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε όλα εκείνα τα συστατικά που βοηθούν στη άμυνα του οργανισμού. Αυτά διακρίνονται είτε σε πολυβιταμινούχα που περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο είτε σε εκείνα που περιέχουν Echinacea ή βιταμίνη C είτε και σε συνδυασμό αυτών.

 

Ωστόσο, εκτός από τη σωστή διατροφή υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προστατευθεί ένας οργανισμός φυσικά. Η αποφυγή κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκονται πολλά άτομα, η άσκηση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και ο ύπνος για 8 συνεχόμενες ώρες μπορούν να συμβάλλουν ώστε ο οργανισμός να διατηρείται υγιής. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ένας οργανισμός νοσήσει, η τήρηση των παραπάνω κανόνων θα συμβάλλει ώστε το άτομο αυτό να αναρρώσει ταχύτερα και παρουσιάζοντας λιγότερες επιπλοκές.

 

ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο , πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο, ντομάτα

ΦΡΟΥΤΑ

Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι

ΕΛΑΙΑ

Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

Κόκκινο κρασί, μπύρα,

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Σουσάμι, ταχίνι, καρύδια, αμύγδαλα

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Πράσινο τσάι

ΓΛΥΚΑ

Μαύρη σοκολάτα. Χαλβάς από σουσάμι

 

Μυστικά για ευ ζην

  1. Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  2. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια 2 φορές την εβδομάδα, όπως σολομό, σαρδέλα και σκουμπρί.
  3. Προτιμήστε τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  4. Προτιμήστε το κοτόπουλο και το άπαχο κρέας.
  5. Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά.
  6. Γυμναστείτε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
  7. Να κοιμάστε 8 συνεχόμενες ώρες καθημερινά.

 

 www.diettv.gr

www.iatronet.gr

www.eyzin.minedu.gov.gr

 www.vita.gr

www.clickatlife.gr

www.imommy.gr

 

 

 

 

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Διατροφή, Ζωή, Κρυολόγημα-Γρίπη