Θαλασσινό νερό: Xρήσιμο ή απαραίτητο στην υγεία;

 

thalassino nero

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε ο Πέτρος Κασαρτσιάν, χημικός φαρμάκων

Με τον όρο Θάλασσα εννοείται μια μεγάλη έκταση αλμυρού ύδατος που δεν έχει φυσική έξοδο. Θάλασσα καλείται η υγρή μάζα που καλύπτει τα 3/4 της επιφάνειας της Γης.

Το θαλάσσιο νερό είναι το νερό των θαλασσών και των ωκεανών της Γης. Κατά μέσο όρο το θαλάσσιο νερό έχει αλμυρότητα περίπου 3,5%

Το pH του θαλάσσιου νερού κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8,4, είναι δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό. Η ταχύτητα του ήχου μέσα στο νερό της θάλασσας είναι κατά μέσο όρο περίπου 1500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η θερμική αγωγιμότητα μειώνεται με την αύξηση της αλμυρότητας και την πτώση της θερμοκρασίας

Παρότι η τεράστια πλειονότητα της μάζας του θαλάσσιου νερού έχει αλμυρότητα μεταξύ 3,1% and 3.8%, το θαλάσσιο νερό δεν έχει ομοιόμορφη περιεκτικότητα σε άλατα σε όλες τις θάλασσες. Στα μέρη όπου αναμιγνύεται με γλυκό νερό, στις εκβολές ποταμών ή κοντά σε παγετώνες, το θαλάσσιο νερό μπορεί να είναι πολύ λιγότερο αλμυρό. Η αλμυρότερη ανοικτή θάλασσα είναι η Ερυθρά Θάλασσα, όπου η μεγάλη εξάτμιση, η μικρή βροχόπτωση και οι λίγες εκβολές ποταμών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κυκλοφορία, έχουν ως αποτέλεσμα ασυνήθιστα αλμυρό νερό. Η αλμυρότητα σε κλειστά σώματα νερού, όπως οι μεγάλες αλμυρές λίμνες (π.χ. η Νεκρά Θάλασσα) να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το θαλάσσιο νερό περιέχει περισσότερα διαλυμένα ιόντα από ό,τι κάθε προελεύσεως γλυκό νερό & τα αφθονότερα διαλυμένα ιόντα στο θαλάσσιο νερό είναι του νατρίου, του χλωρίου, του μαγνησίου και του ασβεστίου.

Επιπρόσθετα ο θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αμινοξέα, ζωντανούς μικροοργανισμούς καθώς και χρήσιμα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία.

Δυστυχώς, η ρύπανση της θάλασσας τα τελευταία 30 έτη  από  τα βιομηχανικά «απόβλητα» αλλά και τα λύματα καθώς και τα φωσφορικά και νιτρικά άλατα (λιπάσματα από καλλιέργειες που χύνονται στην θάλασσα με των επίγειων και υπόγειων εκβολών), είναι ολοένα σε επιδείνωση.

Το θαλασσινό νερό παραμένει ωστόσο ένα από τα αρχαιότερα γνωστά και αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα, χρήσιμο για αρκετές παθήσεις.

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες εκτίμησαν τα οφέλη για την υγεία και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία του νερού.

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων, το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να προωθήσει τη συνολική ευημερία και να ενυδατώσει το δέρμα.

Συστήνονται και ποσιθεραπείες θαλασσινού νερού, σε λελογισμένες ποσότητες βέβαια, ωστόσο η πλέον κλινικά τεκμηριωμένη ωφέλεια προέρχεται από τη ρινική χρήση του θαλασσινού νερού, με την οποία επιτυγχάνονται άμεσα αποτελέσματα στην ολική εξυγίανση της ρινικής κοιλότητας. Προσφέρει την πιο αποτελεσματική βοήθεια για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης βλέννας που φράσσει  τη ρινική  κοιλότητα και εμποδίζει την αναπνοή, χωρίς να προκαλεί ερεθισμό η αλλοίωση του ρινικού βλεννογόνου.

Υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην διεθνή και ελληνική αγορά που παράγονται από την επεξεργασία του θαλασσινού νερού, σε μορφή ρινικών εκνεφωμάτων σε σπρέι ή σε φιάλη για ρινικές πλύσεις , κάποια κυκλοφορούν στην Υπέρτονη εκδοχή (δηλ. 2,3 – 2,5 % /αλάτι) αλλά τα περισσότερα είναι ισότονα διαλύματα (0,9% σε αλάτι) όπου η αλμυρότητα είναι ίδια με τα υγρά του οργανισμού μας.

Σχεδόν όλα περιέχουν ισότονα ή υπέρτονα διαλύμματα είτε «χημικής / συνθετικής» προέλευσης είτε προέρχονται από θαλασσινό νερό από ωκεανούς & θάλασσες όπως Μάγχη Αδριατική κλπ.

Καινοτόμο εξαίρεση αποτελεί το μόνο Ελληνικής προέλευσης ρινικό διάλυμα ATHOMER που προέρχεται από την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τo θαλασσινό νερό που προέρχεται από το Αιγαίο Πέλαγος υπερτερεί έναντι των υπολοίπων, δεδομένου ότι είναι πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και στερείται βλαβερών βιομηχανικών παραγωγικών αλάτων όπως τα φωσφορικά και τα νιτρικά των λιπασμάτων. 

Το ATHOMER συνδυάζει τη καθαρότητα και μοναδικότητα και κυκλοφορεί στις παρακάτω μορφές:

  • HYPERTONIC(2,5% σε NaCl) 100ml – Υπέρτονο
  • ISOTONIC 150ml &Baby  100ml – Ισότονο
  • ISOTONIC with PROPOLIS 150ml &Baby 100ml –  ΜοναδικόΙσότονομεΠρόπολη
  • ISOTONICwithMint&Eucalyptus150ml – Μοναδικό Ισότονο με Μέντα & Ευκάλυπτο.

Καλό είναι λοιπόν, πριν επιλέξουμε κάποιο προϊόν για την ρινική αποσυμφόρηση (Υπέρτονο διάλυμα) & για τη καθημερινή φροντίδα της υγείας του ρινικού βλεννογόνου , να λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα που ενισχύουν – τεκμηριώνουν τις μοναδικές ιδιότητες του ATHOMER.

Πέτρος Κασαρτζιάν

Φαρμακοποιός / Χημικός Φαρμάκων

   

   Κατηγορία:Άρθρα Φαρμακοποιών