ΑΦΘΕΣ , ΣΥΧΝΟ & ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!

afthes kasartzian

 

Ένα άρθρο που έγραψε και επιμελήθηκε ο Πέτρος Κασαρτζιάν, Χημικός Φαρμάκων

Τι είναι οι  άφθες;
Οι άφθες (ή άφτρες ) είναι επώδυνες επιφανειακές πληγές στο στόμα που εμφανίζονται ξαφνικά. Συνήθως παρουσιάζονται πολλές άφθες ταυτόχρονα μέσα στο στόμα, στα χείλη, αλλά και πάνω, στα πλάγια ή κάτω από τη γλώσσα, στη μέσα μεριά του μάγουλου, στα ούλα, ακόμη και στον ουρανίσκο.

Οι ελκώσεις αυτές είναι αβαθείς, έχουν στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και είναι εξαιρετικά επώδυνες. Ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα έντονος κατόπιν επαφής με αλάτι, καρυκεύματα και όξινα τρόφιμα.

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη). Η διάκριση από τον στοματολόγο είναι αναγκαία για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες παθήσεις με ανάλογη εικόνα. Οι μικρότερου μεγέθους άφθες υποχωρούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις μεγαλύτερες (>1 εκ.), οι οποίες συνήθως επιμένουν περισσότερο καιρό, περίπου 1-2 μήνες.

Τα ερπητόμορφα έλκη (1-3 χιλ.) συγκεκριμένα μοιάζουν με κεφαλή καρφίτσας. Παρουσιάζονται σε ομάδες, π.χ. 30-40 άφθες συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή του στόματος. Αν και μοιάζουν με τις πληγές του έρπητα, δεν οφείλονται στον συγκεκριμένο ιό. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι επώδυνες και δυσκολεύουν την κατάποση, ακόμη και την ομιλία. Η επούλωσή τους είναι γρήγορη (συνήθως διαρκεί 3-4 μέρες), αλλά στο μεταξύ εμφανίζονται νέα έλκη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα, κατά μέσο όρο.

Οι άφθες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα η πρώτη αναφορά έχει γίνει από τον Ιπποκράτη. Εν τούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη η αιτιολογία τους. Εκείνο που γνωρίζουμε αρκετά καλά είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της εμφάνισης των αφθών, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και περιλαμβάνουν :Οικογενείς και γενετικούς παράγοντες (Κάποια άτομα έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν άφθες)

  • Στρες, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο
  • Τραυματισμούς μέσα στο στόμα (π.χ. οδοντιατρικές ενέσεις, εργώδεις διαδικασίες και χειρισμοί)
  • Ορμονικές αλλαγές (π.χ. όπως αυτές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης)
  • Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια
  • Αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα

Αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άφτρες προκαλούνται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα διατροφής (όπως έλλειψη βιταμίνης Β-12, ψευδάργυρου, φολικού οξέος, ή σιδήρου) και κάποια ασθένεια στον γαστρεντερικό σωλήνα (όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn).

Eίναι οι άφθες συχνές;
Περίπου 1 στα 5 άτομα ταλαιπωρείται από άφθες και συχνότερα γυναίκες μικρότερες των 45 ετών (περισσότερο όταν βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 16-25). Oι άφθες υποτροπιάζουν μέχρι και 5-6 φορές τον χρόνο, ενώ εμφανίζονται πολύ συχνά και στα παιδιά. Eάν, μάλιστα, ο γονιός ταλαιπωρείται από άφθες, το παιδί έχει 50% πιθανότητες να παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να του πει ότι οι άφθες δεν είναι μολυσματικές και δεν μεταδίδονται με σεξουαλική ή με άλλη επαφή.

Θεραπεία

Θεαματικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η εφαρμογή ενός φυσικού προϊόντος στην περιοχή  όπως το STOMATOVIS paste & mouthwash.                       

Το STOMATOVIS Paste είναι κατάλληλο για άφθες (στοματικά έλκη) γιατί  ανακουφίζει άμεσα από το καύσο & το πόνο, έχει επουλωτική δράση καθώς δημιουργεί προσκολλητική μεμβράνη στο έλκος, η οποία συντελεί στη γρήγορη αποκατάσταση των ιστών, αναπλάθοντας τις βλάβες ενώ παράλληλα το προστατεύει από επιπλέον ερεθισμούς.

To STOMATOVIS paste περιέχει:  Γλυκυρριζικό Οξύ, Μολόχα, Γλουκάνια, Πανθενόλη, Βιταμίνες Α, Ε, Αλόη , Οξείδιο Ψευδαργύρου & Ξυλιτόλη. Είναι θεραπεία επιλογής για τα μεμονωμένα και εντοπίσμένα έλκη , ενώ το STOMATOVIS Mouthwash περιέχει επιπλέον Φωσφογλουκάνια & Θυμόλη και είναι το πλέον κατάλληλο προϊόν για τις διάχυτες άφθες (ερπητομορφές ή μη) καθώς και για στοματίτιδα.  Και στις δυο αυτές μορφές του STOMATOVIS, σημαντική είναι η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της γλυκόριζας, η οποία διακόπτει το φαύλο κύκλο του οιδήματος, καθώς και η καταπραϋντική και μαλακτική δράση της μολόχας – καθιστώντας το έτσι ως τη μόνη φυσική και αποτελεσματική θεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σκευάσματα τοπικής δράσης σε μορφή στοματικού διαλύματος ή gel –ή- και να περιλαμβάνει σκευάσματα συστηματικής δράσης χορηγούμενα από το στόμα, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιμικροβιακά.

Οι άφθες είναι καλοήθεις, αυτοϊάσιμες βλάβες, δηλαδή θα επουλωθούν μόνες τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν μιλάμε λοιπόν για «θεραπεία» των αφθών, ουσιαστικά στοχεύουμε αφενός στην επιτάχυνση επούλωσής τους και αφετέρου στη μείωση του πόνου που προκαλούν.

 

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Στοματική Υγιεινή