Το κυνήγι της ευτυχίας

Happiness Note

Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

 

Η ευτυχία είναι ένα θέμα που εγείρεται συχνά και είναι δύσκολο να απαντηθεί και ακόμη πιο δύσκολο να βιωθεί. Τι είναι η ευτυχία; Γιατί την κυνηγάμε ασταμάτητα; Είναι στιγμές; Είναι στάση ζωής; Η’ είναι άπλα ένα προνόμιο λίγων και τυχερών που η ζωή τους δόθηκε απλόχερα;

Η κλινική μου εμπειρία ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος στην Αγγλία δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, με έχει καταπλήξει  όταν τους ρωτώ

 “Τι επιθυμείτε  από τη ζωή σας”

Πάντα απαντούν

“Να είμαι ευτυχισμένος”

Και ρωτώ

“Και τι θα σε κάνει ευτυχισμένο;”

Οι απαντήσεις ποικίλουν…

“Το να έχω καλύτερη δουλειά”

“Να βρω έναν σύντροφο να με κάνει να γελάω”

“Να σπουδάσω τα παιδιά μου, δε με νοιάζει για μένα” και πολλά άλλα..

Στο άκουσμα όλων αυτών των αιτημάτων ζωής, νιώθω την αγωνία όλων αυτών την ανθρώπων.

Ευτυχία είναι αυτό που ζούμε στο Εδώ και Τώρα. Το μέλλον είναι εκεί και προσμένει και το να έχουμε όνειρα μας κάνει δημιουργικούς. Αλλά τι κάνουμε στο εδώ και τώρα; Σκεφτόμαστε την επόμενη απόδραση σε ένα νησί; Η’ αφήνουμε τον εαυτό μας να παρατηρήσει τα καθημερινά όμορφα  της ζωής; Τον ουρανό  που αλλάζει χρώματα. Το άγγιγμα του συντρόφου σου το πρωί πριν φύγετε  για δουλειά. Τη ζωγραφιά του παιδιού σου, που σου δείχνει με τόση χαρά. Την προσφορά σε έναν άνθρωπο δίπλα σου που δυσχεραίνει.

Πολλοί άνθρωποι τσαλαβούταμε για χρόνια πολλά στα σκοτεινά νερά του παρελθόντος. Το παρελθόν σοφό να προσφέρει μαθήματα αλλά μη αποδεχόμενοι το παρελθόν δε ζούμε στο εδώ και τώρα. Το να πονάς είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, το να υποφέρει είναι ως ένα σημείο επιλογή -φυσικά δε μιλάμε για τραγικά γεγονότα ζωής-.

Πολλές συμβουλές ακούγονται “Σκέψου θετικά” , “Αντικατάστησε τις άσχημες σκέψεις με καλές”. Όλοι γνωρίζουμε πως κάτι όμορφο φέρνει και δυσκολίες. Χτίζεις μια σχέση ζωής, πέρα από την αγάπη, θα βιώσεις και απογοητεύσεις. Ευτυχία όμως είναι να μπορείς να βρεις νόημα ακόμη και σε εκείνα τα δύσκολα.

Ευτυχία δεν είναι στιγμές, είναι Στάση Ζωής. Κοίτα γύρω σου και ένα μικρό θαύμα θα εξελίσσεται μπροστά σου…Στο Τώρα.. Όχι στο χθες…Όχι στο αύριο.

 

 

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Ζωή, Ιατρικά άρθρα