Εισαγωγή στην Οστεοπόρωση

osteoporwsh

Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Οστεοπόρωση σημαίέπατε ότι μοιάζει με μελισσοκηρύθρα. Στο οστεοπορωτικό οστό οι πόροι και τα διαστήματα μεταξύ αυτών είναι μεγαλύτερα από του φυσιολογικού, υγιούς οστού. Αυτό σημαίνει ότι το οστό έχει χάσει μάζα ή πυκνότητα. Επίσης, σημαίνει ότι το οστεοπορωτικό οστό έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της ποιότητας κατασκευής του. Ως αποτέλεσμα, η μικρότερη πυκνότητα και η χαμηλότερη ποιότητα των οστεοπορωτικών οστών τα καθιστά αδύναμα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Για κάποιους ανθρώπους που προσβάλλονται από τη νόσο, απλές δραστηριότητες όπως η άρση βάρους, η πτώση από χαμηλό ύψος (πχ ύψος του σώματος), η ελαφρά πρόσκρουση σε μια σκληρή επιφάνεια, ακόμα και ένα ισχυρό φτάρνισμα, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα. Πιο επιρρεπή σε αυτού του είδους τα κατάγματα είναι το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και ο καρπός. Παρόλα αυτά και άλλα οστά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα.

Αν είστε 50 ετών ή μεγαλύτερος-η και έχετε ήδη υποστεί κάταγμα, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ιατρό ή σε άλλον ειδικό με την προοπτική να υποβληθείτε σε εξέταση για οστεοπόρωση. Αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που έχετε υποστεί κάταγμα μετά από ένα σοβαρό ατύχημα (πχ πτώση, τροχαίο). Γενικότερα, τα κατάγματα όλων των οστών σχετίζονται με οστεοπόρωση, εκτός από τα κατάγματα σε δάχτυλα χεριών η ποδιών, προσώπου και κρανίου.

Το Οστό: Διάπλαση-Ανάπτυξη-Μεταβολή

Επειδή η οστεοπόρωση είναι νόσημα των οστών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικές βασικές πληροφορίες για το οστά.

Τα οστά σας είναι κατασκευασμένα από 3 βασικά συστατικά, τα οποία προσδίδουν στο οστό ταυτόχρονα ελαστικότητα και αντοχή:

  • Κολλαγόνο: μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ένα ελαστικό δίκτυο,
  • Μεταλλικά άλατα ασβεστίου και φωσφόρου: που προσδίδουν σκληρότητα και αντοχή,
  • Ζωντανά οστικά κύτταρα: που απορροφούν και μετέπειτα αντικαθιστούν αδύναμα τμήματα του οστού

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οστά είναι σκληρές, χωρίς ζωή κατασκευές του σώματος. Αντιθέτως, τα οστά σας είναι ένας ζωντανός, αναπτυσσόμενος ιστός. Το ξέρατε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τα οστά σας βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αποδόμησης και ανακατασκευής και μάλιστα ταυτόχρονα;

Τα παιδιά και οι έφηβοι σχηματίζουν νέο οστό γρηγορότερα από την αποδόμηση του «παλιού». Στην πραγματικότητα, ακόμα και όταν σταματήσει η ανάπτυξη του αναστήματος των παιδιών, το οστό στα νεαρά άτομα συνεχίζει να δημιουργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι αποδομείται. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά τους γίνονται ολοένα και πυκνότερα, μέχρι να πλησιάσουν την στιγμή που θα έχουν την «κορυφαία τιμή οστικής πυκνότητας – μάζας», όπως αποκαλείται από τους ειδικούς. Δηλαδή, τη χρονική περίοδο που ο καθένας από εμάς έχει τη μέγιστη ποσότητα και πυκνότητα οστού κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μεταξύ 18 και 25 ετών.

Φανταστείτε τον σκελετό σας, σαν έναν λογαριασμό καταθέσεων. Σε αυτό τον λογαριασμό υπάρχει τόση οστική μάζα, όση έχετε καταθέσει. Η κρισιμότερη περίοδος για να καταθέσετε οστική μάζα (και άρα πυκνότητα οστού) ξεκινά πριν από τα εφηβικά σας χρόνια και θα διαρκέσει περίπου έως τα 22 με 25 έτη. Με άλλα λόγια η μέγιστη τιμή του «οστικού σας λογαριασμού» που αποκαλείται

αποκαλείται επιστημονικά «κορυφαίας οστική πυκνότητα – μάζα» επιτυγχάνεται έως την ηλικία των 25 ετών, περίπου.

Μετά την ηλικία της κορυφαίας οστικής πυκνότητας, το ισοζύγιο αποδόμησης και αναδόμησης του οστού αλλάζει, δυστυχώς προς το χειρότερο. Με λίγα λόγια το οστό που χάνεται δεν αναπληρώνεται επαρκώς, ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε ποιότητα. Στη μέση ηλικία, άντρες και γυναίκες αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα με ταχύτερους ρυθμούς. Για τις περισσότερες γυναίκες, η απώλεια οστικής μάζας είναι ραγδαία μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα. Συγκεκριμένα, 5 με 7 έτη μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορούν να χάσουν 20% ή και περισσότερο από την πυκνότητα των οστών τους!

Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οστικής μάζας ή όταν δεν δημιουργείται η απαραίτητη ποσότητα οστού για αναπλήρωση. Ακόμα μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο!

Όσο περισσότερη ποσότητα οστικής μάζας έχετε «καταθέσει» μέχρι την περίοδο της «κορυφαίας οστικής πυκνότητας – μάζας», τόσο απομακρύνεστε από την πιθανότητα να προσβληθείτε από οστεοπόρωση ή να υποστείτε κάταγμα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε βήματα για την προστασία των οστών σας!

Πηγή:eemmo.gr/

   

   Κατηγορία: Ιατρικά άρθρα, Υγεία