Μελέτη: η υπνική άπνοια και το Alzheimer συνδέονται
Αυτοί που ροχαλίζουν βαριά ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες συσσωρεύσεις της τοξικής πρωτεΐνης Τ – μια βιολογική σφραγίδα της νόσου του Alzheimer – στο τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τη μνήμη, την πλοήγηση και την αντίληψη του χρόνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από την κλινική Mayo.
Τα νέα στοιχεία, που θα παρουσιαστούν στις 4-10 Μαΐου 2019 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, υποστηρίζουν μια σημαντική σχέση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου άνοιας και της διακοπής του ύπνου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αποφρακτική άπνοια ύπνου, λένε οι ερευνητές, η οποία είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή στην οποία η αναπνοή σταματάει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λένε οι ερευνητές. Χρησιμοποιώντας τη δημογραφική ηλικιακή μελέτη της Mayo Clinic, οι ερευνητές εντόπισαν 288 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είχαν άνοια.
“Τα ερευνητικά μας αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η άπνοια του ύπνου επηρεάζει τη συσσώρευση Τ-πρωτεΐνης”, λέει ο δρ Diego Z. Carvalho, συγγραφέας της μελέτης, σε συνέντευξή του στη Mayo.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προσδιορίσουν πότε οι σύντροφοι τους σταμάτησαν να αναπνέουν κανονικά κατά τη διάρκεια του ύπνου – στη συνέχεια διενεργήθηκαν εγκεφαλικές εξετάσεις για την συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης στον ενδοθωρακικό φλοιό, τη ζώνη του εγκεφάλου βαθιά πίσω από τη μύτη που είναι πιο ευαίσθητη στη συσσώρευση Τ-πρωτεΐνης.
Ο ενδορρινικός φλοιός αποθηκεύει και ανακτά πληροφορίες σχετικά με την οπτική αντίληψη όταν συμβαίνουν εμπειρίες, γράφει ο Carvalho, ενώ η δυσλειτουργική πρωτεΐνη Τ σχηματίζει εμπλοκές στον εγκέφαλο ανθρώπων με νόσο του Αλτσχάιμερ, συμβάλλοντας στην παρακμή της γνωστικής λειτουργίας.
Περίπου το 15% της ομάδας μελέτης, ή 43 συμμετέχοντες, είχαν συντρόφους οι οποίοι διαπίστωσαν άπνοια ύπνου. Όσοι είχαν εμφανίσει άπνοια είχαν περίπου 4,5% υψηλότερα επίπεδα Τ-πρωτείνης στον ενδορρινικό φλοιό από αυτά που παρατηρήθηκαν σε ήρεμο ύπνο. Για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των “συγχυτικών μεταβλητών”, οι ερευνητές αντιπροσώπευαν πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα Τ-πρωτεΐνης στον εγκέφαλο: ηλικία, φύλο, εκπαίδευση, καρδιαγγειακό κίνδυνο και άλλες διαταραχές του ύπνου.
Το συμπέρασμα: Ναι, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ροχαλητό, την άπνοια, την Τ-πρωτεΐνη και το Αλτσχάιμερ – “αλλά είναι ένα πρόβλημα κότας και αυγού”, λέει ο Carvalho, δείχνοντας το αίνιγμα του “που έρχεται πρώτα” ως υποκείμενη αιτία.
Η υπνική άπνοια προκαλεί συσσώρευση Τ-πρωτείνης, μια τοξικής πρωτεΐνη που σχηματίζεται σε μπάλες στους εγκεφάλους ανθρώπων με νόσο του Alzheimer ή η συσσώρευση Τ-πρωτείνης σε ορισμένες περιοχές προκαλεί άπνοια ύπνου;
Πηγή: roxalizo.gr