Πόνος στη μέση: μας αφορά όλους

Πιθανότατα, έχει τύχει σε όλους: «πιάσιμο», ελαφρύ σκύψιμο μπροστά, αίσθηση πόνου στη μέση, ένας μορφασμός δυσφορίας στο πρόσωπο και η ανάγκη να παραιτηθείτε από την τρέχουσα σωματική δραστηριότητά σας.

Σας θυμίζει τίποτα; Ο πόνος στη μέση «χτυπάει» συνήθως απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι, σκύβετε για να δέσετε τα κορδόνια σας ή ακόμη, μετά από κάποια ώρα παρατεταμένης ορθοστασίας. Για αυτό λέγεται και «ξάφνιασμα».

Πράγματι, κάποια στιγμή οι περισσότεροι ενήλικοι υποφέρουν από πόνο που εντοπίζεται στο ύψος της μέσης τους. Όταν μάλιστα ο πόνος στη μέση είναι χρόνιος αποτελεί ένα σωματικό και συναισθηματικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από  τους μισούς Έλληνες ασθενείς που ερωτήθηκαν υπέφεραν από χρόνιο πόνο στη μέση για πάνω από 6 μήνες και το 40% των ασθενών νιώθουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι ασθενείς αισθάνονται κουρασμένοι και πολλοί (45,5%) δηλώνουν ότι ο πόνος δυσκολεύει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, την παραγωγικότητά τους στην εργασία, ακόμα και τις κοινωνικές και ερωτικές τους σχέσεις (27,3%).

Η οσφυαλγία, ο επίμονος αυτός πόνος που εντοπίζεται στο ύψος των 5 οσφυϊκών σπονδύλων, στη μέση του σώματός μας, αποτελεί ίσως τη συχνότερη πάθηση της σπονδυλικής στήλης, αφού έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός παρουσιάζει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και ότι πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα!

Η οσφυαλγία  ή αλλιώς, το γνωστό «λουμπάγκο» (από το Low back pain), συνήθως οφείλεται στα λεγόμενα μηχανικά αίτια, δηλαδή σε μυϊκό «πιάσιμο» (μυϊκό σπασμό) εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος, μιας απότομης κίνησης, της άρσης κάποιου βάρους ακόμη και της παχυσαρκίας. Αντίστροφα, ο πόνος και η φλεγμονή προκαλούν μυϊκό σπασμό οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο.

Το άγχος, επίσης, ενοχοποιείται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αυξάνει το ενδεχόμενο του μυϊκού σπασμού, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνει άλλες πιθανές πηγές πόνου. Ωστόσο, η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια, όπως είναι η καταπόνηση των  αρθρώσεων,  η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων (δισκοκήλη, δισκοπάθεια), καθώς και σε πολλούς άλλους λόγους (σπονδυλοαρθρίτιδα, μεταβολικά νοσήματα, φλεγμονές, νευρίτιδα, ριζίτιδα, ακόμη  και ειδικές καταστάσεις, όπως η κύηση ή η συχνή επιβάρυνση της μέσης εξαιτίας κάποιου επαγγέλματος).

Εκτός από την επώδυνη επιλογή του χειρουργείου, όπου ελλοχεύει σοβαρό το ενδεχόμενο υποτροπών και που αποτελεί μονόδρομο μόνο σε έσχατες και χρόνιες περιπτώσεις, ένα πλήθος βοηθημάτων, από τα λεγόμενα Ορθοπεδικά, όπως οι ζώνες για την μέση, έως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως έμπλαστρα ή ακόμα καλύτερα, θερμικά επιθέματα, εγγυώνται αποτελέσματα. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η ταυτόχρονη χορήγηση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Η κύρια φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα απλά αναλγητικά και τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Σημειώστε ότι τα ΜΣΑΦ καλό είναι να τα αποφεύγουν άτομα ηλικιωμένα. Στις λιγοστές εκείνες περιπτώσεις κατά τις οποίες η οσφυαλγία οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα ή γενικότερα σε μη μηχανικά αίτια, είναι αυτονόητο ότι η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου αιτίου.

Σε περιπτώσεις μυϊκού σπασμού, δηλαδή στο 90% των περιπτώσεων, συστήνονται και σκευάσματα με μυοχαλαρωτική δράση. Μάλιστα, συχνότατα συγχορηγούμε αντιφλεγμονώδη με μυοχαλαρωτικά, αξιοποιώντας τη συνεργική τους δράση όπως τη θειοκολχικοσίδη (Relief), που διαθέτει μυοχαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες και η οποία είναι ήδη χρόνια γνωστή για τα θεραπευτικά αποτελέσματά της σε μυαλγικά σύνδρομα. Η θειοκολχικοσίδη μπορεί να συγχορηγηθεί με απλά αναλγητικά και άλλα σκευάσματα, στοχεύοντας έτσι ακριβώς στο φαύλο κύκλο μυϊκού σπασμού–πόνου, εγγυώμενη δραστικά αποτελέσματα.

Το Relief είναι ένα μοναδικό καταξιωμένο Ελληνικό προϊόν, το οποίο έχει κερδίσει τη θέση του σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας και όχι μόνο. Χορηγείται είτε σε ενέσιμη μορφή, είτε με τη μορφή κάψουλας  από το στόμα, αλλά και τοπικά με τη μορφή gel, και αξίζει να τονιστεί ότι αποτελεί το μοναδικό τοπικό μυοχαλαρωτικό. Στην πραγματικά καινοτόμα και μοναδική του μορφή το Relief (gel) αξιοποιεί την ανάγκη διαθεσιμότητας ενός τοπικού μυοχαλαρωτικού για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας αλλά και συναφών προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης (αυχενικό, ισχιαλγία, ριζίτιδες). Η ευκολία μάλιστα της χρήσης του gel (δε λεκιάζει, δεν μυρίζει, απορροφάται γρήγορα, δε χρειάζεται εντριβή) το καθιστούν τον καλύτερο σύμμαχό μας ενάντια στο ιδιαίτερα σύνηθες, επίπονο, μα και ψυχοφθόρο πρόβλημα του πόνου της μέσης.

Επιμέλεια Κειμένου: Πέτρος Κασαρτζιάν, Φαρμακοποιός, Χημικός Φαρμάκων, ΔΣ Pharma Q

 

   

   Κατηγορία:Άρθρα Φαρμακοποιών, Ζωή