Κόβω το τσιγάρο, κερδίζω υγεία

Το κάπνισμα αποτελεί ένα φαινόμενο με διαστάσεις πανδημίας στη χώρα μας, ενώ θεωρείται η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών παγκοσμίως, καθώς ο τραγικός απολογισμός του υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ο καπνός περιέχει σχεδόν 7.000 χημικές ουσίες, πολλές απο τις οποίες είναι τοξικές αλλά και καρκινογόνες. Η χρήση του καπνού αποτελεί έναν απο τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσων καθώς και άλλων παθήσεων που το κάπνισμα προκαλεί ή επιδεινώνει.

Η εθιστική δράση του τσιγάρου οφείλεται στη νικοτίνη , η οποία θεωρείται εξαιρετικά εξαρτησιογόνος ουσία. Μέσα από τη διέγερση της βιοδιαθεσιμότητας κάποιων νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνης και σεροτονίνης), η νικοτίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση προκαλώντας παραλληλα ελαφρά ταχυκαρδία. Η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα είναι οι άλλες δύο ουσίες που έχουν αναγνωριστεί ως αιτία πολλών παθήσεων.

H διακοπή καπνίσματος έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα.

-Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και πολλών άλλων τύπων καρκίνου.

-Μείωση των συμπτωμάτων στο αναπνευστικό σύστημα.

-Μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, περιφερικής αγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Είναι πολύ σημαντικό σε πρώτη φάση ο καπνιστής να βρεί κίνητρα διακοπής του καπνίσματος και απεξάρτησης από την επιβλαβή αυτή συνήθεια.

Το σημερινό φαρμακείο πέρα απο την ψυχολογική-συμβουλευτική προσέγγιση που μπορέι να ασκήσει ο φαρμακοποιός στον καπνιστή, έχει στη φαρέτρα  του διαθέσιμες διαφορετικές μορφές θεραπείας που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε καπνιστή.

Υποκατάστατα Νικοτίνης

-Μαστίχες

Κυκλοφορούν σε 2 και 4 mg νικοτίνης.

Για κάποιον που ξεκινά την αγωγή θα πρέπει να μασά 1-2 μαστίχες κάθε ώρα με αργές κινήσεις της γνάθου που θα επιτρέπουν τη σταδιακή απορρόφηση της νικοτίνης για 30 λεπτά.

Κάθε 10 κινήσεις της γνάθου η μαστίχα θα πρέπει να τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα για την καλύτερη απορρόφηση.

Στην περίπτωση της συγχορήγησης με άλλη φαρμακοτεχνική μορφή όπως το patch, είναι καλό να χορηγηθεί και μαστίχα για τις πρώτες 2 ώρες, ως δόση εφόδου και μέχρι την επίτευξη των επιπέδων νικοτίνης που σταδιακά αποδεσμεύονται από το patch περίπου στα 120 λεπτά.

-Patch

Ο ασθενής πρέπει να διακόψει το κάπνισμα εντελώς όταν ξεκινήσει τη θεραπεία.

Aν συνεχίσει να καπνίζει ενώ χρησιμοποιεί το προϊόν, μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω των υψηλότερων μέγιστων επιπέδων νικοτίνης, σε σχέση με εκείνα που επιτυγχάνονται μόνο από το κάπνισμα.

Το έμπλαστρο πρέπει να επικολλάται το πρωί σε στεγνή, καθαρή, χωρίς τριχοφυΐα περιοχή του δέρματος, στο ισχίο, στο στήθος ή στο βραχίονα και αφαιρείται μετά από 16 ώρες, συνήθως πριν την κατάκλιση.

Το επόμενο έμπλαστρο πρέπει να επικολληθεί σε διαφορετική περιοχή του σώματος.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια περιοχή για μερικές ημέρες.

Στους καπνιστές που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως, συνιστάται να ξεκινούν με 25mg/16 ώρες και να χρησιμοποιούν ένα έμπλαστρο την ημέρα για 8 εβδομάδες.

Μετά την περίοδο αυτή, πρέπει να ξεκινήσει σταδιακή αποκοπή από τα διαδερμικά έμπλαστρα και τη νικοτίνη.

-Όμως υπάρχουν και φάρμακα.

Και τέτοιο φάρμακο είναι η βαρενικλίνη, η οποία υπόσχεται πολλά. Παρενέργειες του φαρμάκου αναφέρονται ελάχιστες. Η πιο συχνή είναι η ναυτία. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 έως 6 μήνες και η δοσολογία του φαρμάκου είναι 1-2 χάπια την ημέρα, 0,5-1 mg, και πάντα με ιατρική επίβλεψη. Το φάρμακο αυτό, ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, έδωσε τη δυνατότητα στο 44% των καπνιστών που το χρησιμοποίησαν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Πολλές φορές οι καπνιστές ως άλλοθι λένε: οτι ζημιά έγινε…έγινε! Ποτέ δεν είναι αργά αν πρόκειται να κάνουμε κάτι καλό για την υγεία μας!

Ας ξεκινήσουμε τώρα!!!

Πηγή: vardamidispharmacy.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Ζωή, Υγεία