H αναγεννητική δράση της μεσοθεραπείας

-Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Μεσοθεραπεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία στη δερματολογία. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και προσφέρει λύσεις σε σειρά προβλημάτων. Η μεσοθεραπεία γίνεται με τη βοήθεια κατάλληλων διαλυμάτων με ειδική σύνθεση ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η βασική φιλοσοφία της θεραπείας είναι η χορήγηση με ένεση ειδικών διαλυμάτων στο επιθυμητό βάθος.

Τα διαλύματα αυτά έχουν έγκριση για ενέσιμη χορήγηση και είναι κατά κανόνα ασφαλή. Υπάρχουν και διαλύματα μόνο για εξωτερική χρήση.

-Τι θεραπεύουμε με τη μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία στη δερματολογία χρησιμοποιείται για:

  • Ενυδάτωση προσώπου
  • Θεραπεία πολύ λεπτών γραμμών έκφρασης
  • Θεραπεία για κυτταρίτιδα σώματος
  • Σύσφιξη- λιποδιάλυση

Τα πρωτόκολλα των θεραπειών απαιτούν μια σειρά συνεδριών με μεσοδιαστήματα που καθορίζονται από τον γιατρό. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς απαιτούνται αραιές θεραπείες συντήρησης.

-Πως γίνεται η μεσοθεραπεία;

Πραγματοποιείται με δύο τρόπους. Ενέσιμη ή με εξωτερική χρήση μετά από άλλες θεραπείες (κυρίως για ενυδάτωση προσώπου ή σύσφιξη).

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι εύκολη. Ο ασθενής εφαρμόζει τοπική αναισθητική κρέμα για μια ώρα πριν τη θεραπεία. Στη συνέχεια ο δερματολόγος εγχέει το διάλυμα με πολλά μικρά τσιμπήματα στην περιοχή. Ακολουθεί ήπια μάλαξη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις δραστηριότητές του. Η μόνη παρενέργεια μπορεί να είναι μικρές μελανιές και ήπιες εκχυμώσεις στην περιοχή των τσιμπημάτων που καλύπτονται εύκολα.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συμπληρωματικά μετά από θεραπείες όπως fractional laser και microneedling. Το διάλυμα απλώνεται απαλά στην περιοχή σαν μάσκα και διεισδύει από τα ¨κανάλια¨ που έχουν ανοίξει στην επιδερμίδα το λέιζερ ή οι βελόνες.

-Υπάρχουν αντενδείξεις για τη μεσοθεραπεία; Υπάρχουν ακατάλληλα υλικά;

Αντένδειξη είναι η ύπαρξη γνωστού ιστορικού αλλεργιών σε πρωτεΐνη, σόγια, καφέ ή κάποιου από τα συστατικά του διαλύματος.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν χαμηλού κόστους υλικά χωρίς ο κατασκευαστής να συνιστά ενέσιμη εφαρμογή παρά μόνο εξωτερική χρήση. Αυτά τα υλικά είναι επικίνδυνα για πρόκληση αλλεργιών σε περίπτωση ενέσιμης χορήγησης. Δυστυχώς η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη ακόμη και από μη γιατρούς με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της θεραπείας. Φυσικά ο γιατρός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ακατάλληλα υλικά και ο ασθενής πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ζητά την πιστοποίηση του υλικού.

 

-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ;

Η μεσοθεραπεία ενυδάτωσης είναι κατάλληλη  για φωτοεκτεθειμένες περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και το ντεκολτέ. Έχει απόλυτη ένδειξη για περιπτώσεις θαμπού, αφυδατωμένου και ταλαιπωρημένου δέρματος. Γίνεται όλες τις εποχές. Απαιτούνται συνήθως 3-4 μηνιαίες συνεδρίες και μετά συνεδρίες συντήρησης ανά τρίμηνο ή εξάμηνο.

Τα βασικά μεσοθεραπευτικά διαλύματα στη δερματολογία περιέχουν  υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους και βιταμίνες. Έχουν ένδειξη για ενδοδερμική χρήση και είναι ασφαλή. Το διάλυμα χορηγείται με ενέσεις βαθιά στα κατώτερα στρώματα του δέρματος και κινητοποιεί τις μονάδες παραγωγής ινών κολλαγόνου, τους ινοβλάστες. Μετά από λίγες ημέρες το δέρμα γίνεται πλουσιότερο σε υαλουρονικό οξύ, ελαστίνη, ίνες κολλαγόνου και ινοβλάστες. Αυτό μεταφράζεται σε πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.

Η μεσοθεραπεία για ενυδάτωση προσώπου μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες στη δερματολογία όπως fractional laser, microneedling, ραδιοσυχνότητες, νήματα προσώπου, μπότοξ, fillers υαλουρονικού στην ίδια συνεδρία.

-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ;

Η μεσοθεραπεια σωματος στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως κυτταρίτιδα, χαλάρωση, τοπικό πάχος και ανάλογα με το πρόβλημα χρησιμοποιούν ουσίες για σύσφιξη ή λιποδιάλυση. Η μεσοθεραπεια σωματος γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος, στις λιπώδεις περιοχές κάτω από το δέρμα. Κατά την εφαρμογή μπορεί να υπάρχει ήπια ενόχληση που μειώνεται με τη χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας ή πάγου. Μόνη παρενέργεια η πιθανότητα μελανιών στις περιοχές των τσιμπημάτων. Μετά τη θεραπεία δε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Το αποτέλεσμα χρειάζεται μερικές ημέρες για να εμφανιστεί. Κατά κανόνα η μεσοθεραπεια σωματος είναι μέρους ενός συνδυαστικού θεραπευτικού πλάνου συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος (πχ κυτταρίτιδα). Για αυτό και γίνονται μαζί με lipomassage, κρυολιπόλυση, ραδιοσυχνότητες.

Πηγή: kazakos-derma.gr

   

   Κατηγορία: Καλλωπισμός