Νηστεία και διατροφή

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας, επειδή αποκλείει ορισμένες ομάδες τροφίμων, ίσως να προκαλεί ελλείψεις όσον αφορά την πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Ωστόσο κάποιες ομάδες ατόμων, όπως είναι οι έγγυες, οι γυναίκες σε γαλουχία, τα παιδιά, καθώς και τα άτομα που έχουν σιδηροπενική αναιμία, οφείλουν να προσέχουν το διατροφικό τους πρόγραμμα λίγο περισσότερο, για να είναι ισορροπημένο.

Στη νηστεία, θα πρέπει να προσέχουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα, οργανώνοντάς το με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που ανήκουμε στις ομάδες εκείνες ανθρώπων που έχουν αυξημένες ανάγκες για ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις διατροφικές ελλείψεις, ενώ παράλληλα να ενισχύσουμε την θρεπτική πληρότητα και επάρκεια ενός νηστίσιμου διαιτολογίου. Σημαντικό επίσης είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις πιθανότητες να προσφύγουμε σε υπερκατανάλωση φαγητού. Επωφεληθείτε από τροφές, όπως:

  • Θαλασσινά
  • Όσπρια
  • Χαλβάς και ταχίνι
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Ελιές
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Ταραμάς
  • Δημητριακά

Για πλήρης βιολογικής αξίας  πρωτεΐνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους συνδυασμούς φυτικών τροφών:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς
  • Όσπρια με δημητριακά όπως φασόλια , φακές, ρεβίθια με ρύζι ή πλιγούρι
  • Όσπρια με ξηρούς καρπούς όπως φασόλια , φακές, ρεβίθια με καρύδια
  • Ρύζι με μανιτάρια ή θαλασσινά

Τέλος, αξίζει να προσέχουμε και τα εξής:

  • Μαγειρεύουμε στον ατμό, στον φούρνο, ή στην κατσαρόλα και να αποφεύγουμε το τηγάνι.
  • Τρώμε πάντοτε πρωινό
  • Συνοδεύουμε τα κυρίως γεύματά μας με σαλάτα
  • Τρώμε τα όσπρια τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Δεν ξεχνάμε την ποικιλία

Πηγή: holisticmd.gr

   

   Κατηγορία:Διατροφή, Επικαιρότητα