9 λάθη που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα
Λαχανιάζετε εύκολα, δυσκολεύεστε να εισπνεύσετε βαθιά ή αισθάνεστε κόπωση; Τότε μάλλον χρειάζεται να ελέγξετε άμεσα λάθη που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητά σας!

1. Δεν ξεσκονίζετε συχνά

Ο αέρας είναι γεμάτος σκόνη, και μπορεί εύκολα να βλάψει τους πνεύμονές σας προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα.

Ξεσκονίστε και καθαρίστε συχνά στο σπίτι, καθώς είναι απαραίτητο για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την σκόνη.

2. Παραλείπετε να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Η πλειοψηφία των πιο συχνών αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται με την επαφή, γι’ αυτό και το πλύσιμο των χεριών θεωρείται το Α και το Ω για να προλάβουμε την εμφάνισή τους. Προκειμένου λοιπόν να προστατεύσετε τους πνεύμονές σας, οφείλετε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, τόσο κάθε φορά που επιστρέφετε στο σπίτι, όσο και πριν και μετά το φαγητό, ενώ είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε αυτή την συνήθεια εάν είστε κρυωμένοι και φταρνίζεστε ή φυσάτε τη μύτη σας. Έτσι, αξίζει να θυμάστε ότι προστατεύετε όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους γύρω σας!

3. Δεν γυμνάζεστε

Συνεχώς επισημαίνονται τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης για την ψυχική και σωματική σας υγεία. Σίγουρα η διατήρηση μιας καλλίγραμμης σιλουέτας είναι ένας από τους αρχικούς σας στόχους, ωστόσο οφείλετε να γνωρίζετε και το πόσο θετικά επιδρά βελτιώσει στην αναπνευστική σας λειτουργία βελτιώνοντάς την. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνευμόνων τονίζει «Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών σας, κάνοντάς τους έτσι πιο αποδοτικούς. Οι μύες σας θα χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο για να κινηθούν και θα παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της ποσότητας του αέρα που πρέπει να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε για κάποια άσκηση».

4. Ξεχνάτε να ανάψετε τον απορροφητήρα καθώς μαγειρεύετε

Οτιδήποτε κι αν μαγειρεύετε, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που μπορούν εύκολα να ερεθίσουν τους πνεύμονές σας. Προκειμένου να καθαρίσετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον αέρα του σπιτιού σας, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε τη λειτουργία του απορροφητήρα.

5. Παραλείπετε την συμβουλή του γιατρού σας

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την εμφάνιση κάποιου σοβαρού συμπτώματος για να δράσουμε προληπτικά και να αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό σύμπτωμα! Ένα check-up ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να αποβεί σωτήριο!

6. Δεν αερίζετε το μπάνιο σας

Ο χώρος του μπάνιου σας μπορεί εύκολα να συσσωρεύσει υγρασία κάθε φορά που κάνετε ντους. Συσσωρευμένη υγρασία μπορεί εύκολα και γρήγορα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Οπότε, κάθε φορά που τελειώνετε το ντους ανοίξτε το παράθυρο ή τον εξαερισμό σας.

7. Δεν δίνετε σημασία στο να πίνετε νερό

Το νερό είναι ήδη γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Όμως συμβάλλει και στην αποφυγή της δυσκολίας στην αναπνοή. Καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα και αποτρέπει την ανάπτυξη βλέννας.

8. Δεν αερίζετε συχνά το σπίτι σας

Φυσικά, δεν πρέπει να κρατάτε κλειστά τα παράθυρα για να μην μπαίνει η σκόνη στο σπίτι σας, καθώς αυτό επίσης μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Φρεσκάροντας τον αέρα, αποφεύγετε και τον κίνδυνο να εμφανιστεί μούχλα, αφού μειώνονται τα επίπεδα υγρασίας.

9. Δεν κόβετε το κάπνισμα

Εντάξει, δε χρειάζεται κανείς να πει πλέον πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα για τους πνεύμονες -αλλά και όλον τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, πολλές φορές ανίατων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αρκούν μόλις 72 ώρες για να δείτε διαφορά στην αναπνοή σας, από τη στιγμή που κόβετε το κάπνισμα.

Πηγή: vardamidispharmacy.gr