Φαρμακοποιοί: Μάθετε το διεθνή κωδικό ‘Μάσκα-19’

Μια διεθνής πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη απήχηση ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία ελήφθη μετά την αύξηση παγκοσμίως των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας αλλά και στη Γαλλία όπου οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα, αναφέρουν αύξηση των καταγγελιών άνω του 30%.
Ήδη η πρώτη καταγγελία έγινε σε περιοχή της Νάντης στη Γαλλία όπου το περασμένο Σάββατο μία έγκυος 5 μηνών επισκέφτηκε ένα φαρμακείο και ενημέρωσε με το τρόπο αυτό ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο φαρμακοποιός ενημέρωσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε το θύτη στο σπίτι του.

Σε Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Αργεντινή έχουν ήδη τοποθετηθεί για το φαινόμενο, ανακοινώνοντας ότι θα ενισχύσουν τις τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στην Αυστραλία οι αναζητήσεις στη Google το τελευταίο διάστημα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι αναζητήσεις του όρου «ενδοοικογενειακή βία νόμος» σύμφωνα με την υπηρεσία google trends, παρουσιάζει υπερβολική αύξηση τις τελευταίες 30 ημέρες, γεγονός που ίσως αναδεικνύει ότι συμπολίτες μας είτε βιώνουν κάποια μορφής βία στο σπίτι.

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Ζωή