Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: Τρόποι αντιμετώπισης

 

Πολλές γυναίκες που είναι έγκυες αισθάνονται δύσπνοια ειδικά μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη αιτία και είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο η αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη ορισμένων άλλων καταστάσεων, όπως αναιμία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου), επομένως είναι σημαντικό να το αναφέρετε στο γιατρό σας.

Πότε ξεκινά η δύσπνοια στην εγκυμοσύνη;

Μπορεί να ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνο, αλλά οι περισσότερες γυναίκες παραπονούνται για δύσπνοια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και ειδικότερα από την 28η εβδομάδα και μετά καθώς το μωρό συνεχίζει να μεγαλώνει.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δύσπνοια

Πάρτε βαθιές αναπνοές, ξεκουραστείτε όταν χρειάζεται, και εάν ασκείστε, συνεχίστε, αλλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε πάντα να ολοκληρώσετε μια πλήρη πρόταση ενώ το κάνετε. Διατηρήστε σωστή στάση του σώματος, όπως να κάθεστε σε όρθια θέση για να μην πιέζονται οι πνεύμονες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Εάν έχετε ξαφνική δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου οξυγόνο τότε να ζητήσετε άμεσα βοήθεια. Το ίδιο ισχύει αν νιώσετε τυχόν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, εάν παρατηρήσετε αίμα όταν βήχετε, ή αισθάνεστε έντονη ζάλη.

Πηγή: omned.gr

 

   

   Κατηγορία: Ζωή, Υγεία