Υπάρχει «καλός» και «κακός» πόνος; Πως καταλαβαίνουμε τη διαφορά

Ο πόνος είναι ο προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού μέσω του οποίου μας «ενημερώνει» ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχει διάκριση σε «καλό» και «κακό» πόνο;

Δείτε ποιοι πόνοι είναι «αθώοι» και ποιοι μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος και απαιτούν την επίσκεψη στο γιατρό.

Πόνος στην πλάτη

Σε περιπτώσεις γυμναστικής με βάρη μπορεί να παρατηρηθεί πόνος στους ώμους ή στη σπονδυλική στήλη, ίσως λόγω λανθασμένης ή απότομης εκτέλεσης των ασκήσεων.
«Κακός» πόνος: Εάν ο πόνος είναι οξύς και ειδικά αν συνυπάρχει με δύσπνοια, ενδεχομένως να οφείλεται σε ορθοπεδική πάθηση όπως δισκοκήλη ή ακόμα και έμφραγμα. Σε κάθε περίπτωση ένας οξύς πόνος στην πλάτη σε συνδυασμό με δύσπνοια θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στον γιατρό.

Πόνος στο γόνατο

Ο πόνος του γονάτου μπορεί να έχει απλή αιτιολογία όπως το ανέβασμα μιας σκάλας. Αν και ενοχλητικός δεν αποτελεί μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση.
Αντιθέτως ο πόνος θεωρείται «κακός», αν τη στιγμή του τραυματισμού ακουστεί κάτι σαν «κρακ» και ακολουθήσει οίδημα ή μειωμένη κινητικότητα. Τότε ίσως πρόκειται για κάτι σοβαρότερο όπως ρήξη συνδέσμου ή μηνίσκου.
Πόνος στο πέλμα

Ο πόνος σε διαφορά σημεία του πέλματος, και ειδικά αν έχει προηγηθεί έντονη φυσική δραστηριότητα όπως τρέξιμο, μπορεί να είναι ένδειξη φλεγμονής στον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κατά μήκος του.
Πότε ο πόνος γίνεται «κακός»: Εάν ο πόνος στο πέλμα διαρκεί για εβδομάδες τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.
Πόνος στην κνήμη

Η καταπόνηση που μπορεί να οφείλεται στους κραδασμούς από τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος, ενδέχεται να προκαλέσει πόνο στον αστράγαλο που ανεβαίνει στην επιγονατίδα.
«Κακός» πόνος: Εάν η εφαρμογή πάγου και η ξεκούραση δεν σας ανακουφίζουν και ο πόνος συνεχίζεται, τότε επιβάλλεται επίσκεψη στο γιατρό.
Το Algine είναι ένα αποτελεσματικό αναλγητικό – αντιφλεγμονώδες, με συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης το οποίο δρα άμεσα, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Πηγή: adelco.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Υγεία