Περιοδοντίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται ο πόνος που προκαλεί

Η περιοδοντίτιδα είναι μια εξελιγμένη λοίμωξη των ούλων η οποία προκαλεί τον διαχωρισμό τους από τα δόντια και προκαλεί φθορές τόσο στα ούλα όσο και στα οστά που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η πάθηση ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια δοντιών και άλλα σοβαρότερα προβλήματα αν παραμείνει χωρίς θεραπεία. Πρόκειται για μια κατάσταση που δύναται να αντιμετωπιστεί μόνο από επαγγελματίες.

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της ουλίτιδας, δηλαδή πρησμένα και ευαίσθητα ούλα που παρουσιάζουν εύκολη αιμορραγία στο βούρτσισμα και τη χρήση νήματος. Σταδιακά επέρχεται ο διαχωρισμός των ούλων από τα δόντια δηλαδή η περιοδοντίτιδα. Τα ούλα χαλαρώνουν και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους αποδυναμώνονται.

Κύρια Συμπτώματα:

• Διογκωμένα ούλα
• Ούλα με έντονο κόκκινο χρώμα
• Τα δόντια γίνονται χαλαρά
• Ούλα που υποχωρούν

Τα παραπάνω συμπτώματα της περιοδοντίτιδας συνοδεύονται από έντονο πόνο, κάτι που τα κάνει να μην περνούν απαρατήρητα. Η έγκαιρη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κρίσιμη για την αποτροπή της περαιτέρω εξέλιξης του προβλήματος.

Πόνος μετά τη θεραπεία

Η συνηθέστερή θεραπεία είναι ο καθαρισμός και η λείανση των ριζών των δοντιών από τον οδοντίατρο. Σκοπός είναι η αφαίρεση των βακτηρίων και της πέτρας από τα δόντια και τα ούλα. Αν και η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη με την χρήση τοπικών αναισθητικών, ενδέχεται να παρουσιαστεί πόνος στην περιοχή για κάποιες ημέρες μετά. Ο πόνος πολλές φορές συνοδεύεται από φλεγμονή και ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό, ιδιαιτέρα στην περίπτωση της θεραπείας με απόξεση. Το φαινόμενο αυτό αν και ενοχλητικό είναι προσωρινό και αντιμετωπίζεται με τη λήψη ήπιων αναλγητικών και τη χρήση οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας προτείνει τρόπο ανακούφισης.

Το Algine είναι ένα ήπιο αναλγητικό με παρακεταμόλη και καφεΐνη το οποίο δρα στοχευμένα ανακουφίζοντας άμεσα και αποτελεσματικά από τον πόνο των ούλων και των δοντιών.

Πηγή: adelco.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Υγεία