Ουλές Ακμής

Τι είναι οι ουλές ακμής;

Οι ουλές ακμής είναι τα σημάδια που σχηματίζονται στο πρόσωπο και το σώμα στη θέση των σπυριών και των κυστών της ακμής όταν αυτά υποχωρούν. Εμφανίζονται σε δύο περιπτώσεις: όταν είναι ο τύπος της ακμής τέτοιος που τα προκαλεί (ουλοκυστική ακμή) ή όταν ο ασθενής πειράζει και κακοποιεί τις ακνεϊκές βλάβες.

Οι ουλές ακμής είναι δύο τύπων: ατροφικές και υπερτροφικές (χηλοειδή). Οι ατροφικές ουλές είναι ο συνηθέστερος τύπος. Μοιάζουν με ατροφίες ή βαθουλώματα στο δέρμα. Εντοπίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Οι υπερτροφικές ουλές είναι σκληρά εξογκώματα του δέρματος. Εμφανίζονται κυρίως στο σώμα και πολύ σπάνια στο πρόσωπο.

Οι ουλές ακμής στην ουσία είναι το αποτέλεσμα της κακής επούλωσης του δέρματος όταν φύγει η φλεγμονώδης βλάβη της ενεργού ακμής. Όταν παράγεται λιγότερο κολλαγόνο στο σημείο εκείνο το έρμα μοιάζει να τραβιέται προς τα κάτω και να σχηματίζει βαθούλωμα δηλαδή ατροφία. Αντίθετα στις υπερτροφικές ουλές το δέρμα υπερπαράγει κακής ποιότητας κολλαγόνο στο σημείο και σχηματίζει ένα χηλοειδές. Οι υπερτροφικές ουλές συχνά πονάνε κι ενοχλούν στην κίνηση.

Στον ελληνικό πληθυσμό μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έχουν οι ατροφικές ουλές.

-Πότε μπορώ να θεραπεύσω τις ουλές ακμής;

Η θεραπεία των ουλών γίνεται αφού πρώτα ο δερματολόγος εκτιμήσει την κατάσταση  του δέρματος. Καλό θα είναι πριν τη θεραπεία των ουλών να είναι η ακμή να είναι σε ύφεση. Δηλαδή να μην υπάρχουν φλεγμονώδεις βλάβες. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούμε ή πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί λήψη ισοτρετινοΐνης  πρέπει να μεσολαβήσουν 6-12 μήνες από το τέλος της.

Οι θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο των ουλών ακμής και το θεραπευτικό πλάνο είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

-ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ;

Οι ατροφικές ουλές ακμής είναι ο συχνότερος τύπος σημαδιών στην ακμή. Για την περίπτωση αυτή υπάρχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε:

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μία οι περισσότερες θεραπείες (πχ. fractional laser και ραδιοσυχνότητες). Το θεραπευτικό πλάνο απαιτεί έναν αριθμό συνεδριών που καθορίζεται από το γιατρό κι από τη βαρύτητα της κατάστασης. Στόχος είναι οι ουλές να γίνουν πιο επίπεδες κι αχνές ώστε να μην είναι αντιληπτές ή να εξαφανιστούν εντελώς.

-ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ;

Οι υπερτροφικές ουλές ακμής είναι πιο επίμονες στην αντιμετώπισή τους. Βασικός στόχος είναι να γίνουν επίπεδες και να μην πονάνε. Και σε αυτή την  περίπτωση το πλάνο απαιτεί αριθμό συνεδριών που καθορίζεται στην ουσία από τα αποτελέσματα των θεραπειών. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε για διορθωση ουλων ακμης:

  • Pulse dye laser που βοηθάει στο ¨μάζεμα¨ των ουλών όσο είναι κόκκινες
  • Fractional laser
  • Ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτιζόνης η 5-FU για μείωση του μεγέθους και των ενοχλημάτων
  • Κρυοθεραπεία σε λευκές ουλές και συνήθως σε συνδυασμό με ενδοβλαβικές εγχύσεις, ειδικά σε σκληρές κι ανθεκτικές ουλές
  • Χειρουργική αφαίρεση για διορθωση ουλων ακμης όπου αυτό είναι δυνατό ή επιτρέπεται. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται με προσοχή και ειδικό τρόπο καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής της ουλής σε χειρότερο βαθμό.

   

   Κατηγορία: Υγεία